ГоловнаПолітика

США і Туреччина зробили заяви у зв'язку з п'ятою річницею анексії Криму

Країни не визнають контроль Кремля над півостровом.

США і Туреччина зробили заяви у зв'язку з п'ятою річницею анексії Криму
Фото: mapscrimea.ru

Зовнішньополітичні відомства США і Туреччини зробили заяви у зв'язку з п'ятою річницею анексії Криму Росією.

"5 років тому Росія організувала нелегітимний референдум для анексії Криму. Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають контроль Кремля над Кримом", - йдеться в повідомленні посольства США в Україні у twitter.

Посольство також наголосило, що під час візиту корабля ВМС США "Дональд Кук" в Одесу була висловлена чітка позиція - "США неухильно підтримують суверенітет і територіальну цілісність України".

На підтримку України висловилися також у МЗС Туреччини, йдеться на сайті відомства.

"Українська Автономна Республіка Крим була анексована Російською Федерацією з порушенням міжнародного права на підставі незаконного референдуму, що відбувся цього дня (16 березня) п'ять років тому. У зв'язку з цим ми повторюємо, що не визнаємо фактичну ситуацію, спричинену цим актом, і підтверджуємо нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України", - йдеться в заяві.

У МЗС Туреччини наголошують, що для Анкари залишається пріоритетним становище корінного народу Криму - кримських татар.

"Ми будемо продовжувати підтримувати кримських татар, щоб вони жили у мирі і безпеці на своїй історичній батьківщині, зберігаючи свою самобутність", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя пройшов невизнаний світом "референдум" про статус півострова, за результатами якого Росія анексувала Крим у свій склад. 18 березня президент Росії Володимир Путін оголосив про "приєднання" Криму до Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії, щодо РФ введено низку економічних санкцій.

Напередодні, 15 березня, Радбез ООН провів засідання, присвячене п'ятій річниці анексії Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram