ГоловнаПолітика

У Конституції не прописана норма схвалення кандидатів у КС Верховною Радою, - Пташник

47 народних депутатів подали відповідну скаргу до Конституційного Суду.

У Конституції не прописана норма схвалення кандидатів у КС Верховною Радою, - Пташник
Виктория Пташник
Фото: Дмитрий Липавский

Процедура відбору кандидатів до Конституційного Суду у Верховній Раді суперечить Конституції і нівелює судову реформу, мета якої прибрати політичне. Таку думку висловила народний депутат Вікторія Пташник на круглому столі в Інституті Горшеніна при партнерстві Реанімаційного Пакету Реформ.

"Одним із трьох суб'єктів призначення суддів до Конституційного Суду, поряд з президентом і з'їздом суддів, є Верховна Рада. Відповідальним за відбір кандидатів у ВР є комітет з правової політики та правосуддя. Але замість того, щоб проводити конкурс, у нас сталася така процедура: певні кандидати подавали свої дані, це навіть не можна назвати суддівським досьє - незначні матеріали, що складаються з автобіографії та особистої заяви. І комітет розглядав лише тих кандидатів, яких рекомендували депутатські фракції і депутатські групи", - сказала Пташник.

За її словами, в Конституції надано вичерпний перелік вимог, що їх висувають кандидатові на посаду судді Конституційного Суду. І серед них необхідності отримати депутатську рекомендацію немає.

Пташник розповіла, що двоє з трьох суддів Конституційного Суду, які розглядали подання депутатів щодо неконституційності порядку призначення суддів КСУ Верховною Радою України, вирішили, що підстав для порушення справи немає.

"Тому ми звертаємося до всіх професійних і незалежних суддів Конституційного Суду: коли це питання буде розглядатися на великій палаті, а це станеться вже завтра, не перешкоджати нам у нашому праві і голосувати за відкриття конституційного провадження. Мені як юристові здається, що в суддів КС немає підстав для відмови народним депутатам", - резюмувала Пташник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram