ГоловнаПолітика

ЦВК розгляне можливості для переселенців голосувати на парламентських виборах

Тимчасово переміщені особи за чинним законодавством не можуть бути виборцями в мажоритарному окрузі.

ЦВК розгляне можливості для переселенців голосувати на парламентських виборах
Татьяна Слипачук
Фото: twitter.com/opora

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук розповіла, як будуть голосувати внутрішньо переміщені особи на виборах у 2019 році. За словами Сліпачук, для переселенців затверджено особливу процедуру реєстрації на виборах. Про це голова відомства сказала в інтерв'ю РБК-Україна.

За словами голови ЦВК, якщо переселенці звернуться до реєстру виборців зараз, а не в останні дні перед виборами, то реєстрація займе 10-15 хвилин.

Сліпачук відкинула ідею створення віртуальних округів для захоплених територій, щоб громадяни, які виїхали звідти, могли обрати своїх мажоритарних депутатів на парламентських виборах восени.

"Законом така можливість виключається, тому що місце голосування по мажоритарних округах чітко прив'язане до місця реєстрації. Для того, щоб це змінити, потрібно змінити закон. Це пряма норма. Там, де є прогалина, комісія ще може своєю постановою дати якісь роз'яснення і її закрити. Але якщо це стосується прямої норми закону, як, наприклад, це було з воєнним станом, то комісія зробити нічого не може", - підкреслила Сліпачук.

Голова ЦВК зазначила, що комісія порушуватиме питання про можливість для тимчасово переміщених осіб голосувати на місцевих виборах і за мажоритарних депутатів в округах, де вони проживають.

Нагадаємо, щоб проголосувати на виборах президента в березні 2019 року жителі окупованих територій повинні звернутися із заявою до відділення органів Держреєстру виборців і вказати адресу виборчої дільниці, де людина має намір проголосувати. При цьому подати заяву про тимчасову зміну місця голосування потрібно не пізніше, ніж за 5 днів до дати проведення виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram