ГоловнаПолітика

П'ять країн підписали угоду про фінансування суду над винуватцями катастрофи малайзійського "Боїнга"

Основний судовий процес над підозрюваними проходитиме в Нідерландах.

П'ять країн підписали угоду про фінансування суду над винуватцями катастрофи малайзійського "Боїнга"
Фото: minjust.gov.ua

Суд у справі збитого терористами над окупованим Донбасом "Боїнга" профінансують Україна, Австралія, Бельгія, Малайзія і Нідерланди. До фінансування постараються залучити й інші країни, громадяни яких загинули під час аварії, передає Радіо Свобода.

Повідомляють, що п'ять країн-учасниць Спільної слідчої групи, що розслідує катастрофу літака рейсу MH17 влітку 2014 року, підписали меморандум про взаєморозуміння щодо фінансової підтримки кримінального переслідування винних у злочині. Для цього буде створено фінансовий наглядовий комітет, який контролюватиме витрачання виділених коштів.

Витрати на роботу прокуратури, суду та на захист свідків повністю беруть на себе Нідерланди, де, згідно з попередньо досягнутою згодою урядів п'яти держав, повинен проходити процес.

Меморандум буде чинним протягом п'яти років, в разі потреби його продовжуватимуть що два роки за згодою сторін, повідомив уряд Нідерландів.

Коментуючи підписання документа, міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок написав у твіттері: "Країни-учасниці Спільної слідчої групи віддані встановленню повної правди про катастрофу MH17 і притягненню до відповідальності винуватців".

Нагадаємо, в матеріалах справи про "Боїнг" фігурують близько 120 осіб. Основний судовий процес над підозрюваними буде проходити в суді Нідерландів. У той самий час країни-учасники Міжнародної слідчої групи в рамках свого кримінального провадження також зможуть звертатися з позовами до своїх національних судів.

Літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року в Донецькій області. Загинули 298 осіб, які перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів. Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, яка застосовується в зенітно-ракетному комплексі "Бук". Установку доставили з Росії і запустили з території, яку в той час контролювали бойовики "ДНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram