ГоловнаПолітика

Турецький консул змушений відвідати окупований Крим через пожежу на танкерах у Чорному морі

Серед загиблих і постраждалих членів екіпажу кораблів є громадяни Туреччини.

Турецький консул повідомив Україну про візит в окупований Крим у зв'язку із загибеллю громадян Туреччини під час пожежі на танкерах у Чорному морі.

Про це повідомив посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

"Українська сторона дипканалами була проінформована про наміри турецьких консулів відвідати окупований Крим для надання першочергової консульської допомоги у зв'язку з загибеллю громадян Туреччини в результаті інциденту з двома суднами 21 січня", - написав Сибіга.

"Ця ситуація жодним чином не змінює тверду позицію Туреччини щодо Криму, яка полягає в невизнанні окупації українського півострова Росією, і, за запевненням турецької сторони, є вимушеним кроком, зумовленим терміновими гуманітарними обставинами", - підкреслив дипломат.

Сибіга зазначив, що російські ЗМІ "перетворили рутинний консульський візит на чорну піар-акцію і свідомо програшно намагаються просунути свій наратив про нібито міжнародне "визнання" Криму, якого немає і не буде, спекулюючи навіть на людських трагедіях, на людських смертях".

Нагадаємо, два судна зі зрідженим газом - "Кенді" і "Маестро" - загорілися 21 січня в нейтральних водах Чорного моря. Танкери під прапором Танзанії були на якірній стоянці за 15 морських миль на південь від кримського мису Такіль. Члени екіпажів - громадяни Індії та Туреччини. У результаті інциденту 10 з 32 моряків загинули, 10 зникли безвісти, 12 врятовані.

Постраждалих і тіла загиблих доправили до Керчі (Крим) ввечері 22 січня.

Танкери Venice (зараз називається Candy) і Maestro в листопаді 2018 року згадувалися в інформації Мінфіну США, що попереджає про ризик американських санкцій. За інформацією Вашингтона, з 2016 року судна доправляли паливо в Сирію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram