ГоловнаПолітика

Голова МЗС Німеччини летить на переговори в Москву, а потім у Київ, - ЗМІ

Маас обговорить майбутнє договору про ліквідацію РСМД між РФ і США.

Голова МЗС Німеччини летить на переговори в Москву, а потім у Київ, - ЗМІ
Хайко Маас
Фото: twitter.com/GermanyDiplo

У п'ятницю, 18 січня, міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас вирушить у Москву на переговори із Сергієм Лавровим, а потім - у Київ на переговори з головою українського МЗС Павлом Клімкіним.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зазначають, що в Києві міністри обговорять ситуацію на Донбасі і перебіг реформ в Україні. Інших подробиць про візит Мааса в Україну не повідомляють.

У Москві ж центральною темою переговорів буде майбутнє договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД) наземного базування, підписаного США і СРСР ще 1987 року.

"Час підтискає. Скоро минає термін 60-денного американського ультиматуму: якщо за цей час Росія не повернеться до дотримання ДРСМД, то США вийдуть з нього", - пише видання.

16 січня Пентагон оголосив, що шестимісячну процедуру денонсації почне вже 2 лютого. Німеччина, як і всі інші члени НАТО, також вважає, що договір порушує Росія. Разом із тим саме Німеччина зацікавлена у збереженні цієї угоди.

"Ліквідація цілого класу ядерних озброєнь - ракет з радіусом дії від 500 до 5500 кілометрів - помітно підвищила відчуття безпеки німців. У них, як і у інших європейців, з'явився шанс усе-таки вижити, навіть якщо США і СРСР (або Росія) обміняються міжконтинентальними ядерними ракетами. Повторне ж розміщення ракет середньої і малої дальності в Європі знову позбавить їх такого шансу", - пише DW.

Директор Федеральної академії політики безпеки Німеччини Карл-Хайнц Камп зазначив, що прориви на американсько-радянських переговорах досягалися головним чином на зустрічах перших осіб. На його думку, президент США Дональд Трамп спроможний досягати просування в, здавалося б, дипломатично безвихідних ситуаціях.

"Умовляти Володимира Путіна на зустріч із президентом США, швидше за все, потреби немає. Можливості ж Берліна вплинути на Трампа, м'яко кажучи, обмежені. Тут навряд чи допоможуть навіть колективні зусилля європейських партнерів США по НАТО", - пише DW.

Нагадаємо, 20 жовтня минулого року Трамп заявив, що США вийдуть з договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності з Росією. За його словами, таке рішення пов'язане з недотриманням ДРСМД з боку РФ. Своєю чергою, Росія звинуватила США в "зламі" ракетного договору і прагненні створити однополярний світ.

США звинувачують Росію в порушенні Договору через розроблену в РФ крилату ракету наземного базування 9M729 для комплексу "Іскандер". Вашингтон і НАТО вважають, що ця система потрапляє під дію договору, Москва це заперечує. Росія також неодноразово звинувачувала Штати в порушенні угоди, наприклад, через американські системи ПРО в Румунії.

Договір РСМД підписали 1987 року, він не дозволяє США і РФ мати балістичні ракети наземного базування і крилаті ракети з дальністю дії від 500 до 5,5 тисячі кілометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram