ГоловнаПолітика

У Черкасах з'явився пам'ятник митрополиту Василю Липківському

До відкриття пам'ятника в місто привезли Томос.

У Черкасах з'явився пам'ятник митрополиту Київському і всієї України Василю (Липківському), який очолював українську автокефальну церкву в 1919-1927 роках.

Церемонія відкриття відбулася в п'ятницю за участю президента Петра Порошенка.

"День за днем, рік за роком ми повертаємо собі нашу історичну пам'ять, позбуваємося фальшивих ідолів і шануємо пам'ять справжніх українських героїв. Серед них - ваш земляк, перший митрополит Української автокефальної православної церкви, справжній патріот України Василь Липківський, якого сучасник назвав апостолом релігійно-національного відродження", - сказав президент на відкритті монумента.

"Цей пам'ятник нагадує нам про великий задум, який виник за часів Української революції. Тоді і уряд гетьмана України Скоропадського, і Директорія почали боротьбу за надання українській церкві автокефалії. Але через внутрішні чвари, через боротьбу політиків цього не сталося", - заявив Порошенко.

Президент нагадав, що у 1921 році Липківський у Софії Київській скликав перший всеукраїнський церковний собор, який підтвердив постанову церковної ради про автокефалію. Тоді ж Липківський був обраний митрополитом Київським і всієї України.

Митрополит Василь (у миру Василь Липківський)
Фото: galinfo.com.ua
Митрополит Василь (у миру Василь Липківський)

"Москва не пробачила митрополиту Василю його зусиль, його державну проукраїнську позицію, його богослужіння українською мовою, і 73-річного владику 27 листопада 1937 року розстріляли і поховали в безіменній могилі", - сказав Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram