ГоловнаПолітика

​Експерти представили доповідь про роботу іноземних благодійників в Україні Актуально

У прес-центрі ІА «Інтерфакс-Україна» відбулася презентація аналітичної доповіді «Іноземні недержавні фонди в Україні: напрями і масштаби діяльності», яка була підготовлена на основі відкритих джерел. У доповіді, підготовленій Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, докладно описано, як і в яких сферах іноземні некомерційні організації представлені в Україні.

В аналітичній доповіді представлена коротка характеристика різновидів іноземних недержавних фондів, а також розкрито специфіку їх функціонування в Україні. Дослідження розглядає роботу організацій з Австрії, Великобританії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Словаччини та США. Адже саме неурядові структури, які відбуваються і фінансуються зі згаданих країн, найбільш активно працюють в Україні.

Наприклад, фонди з США витратили на проекти в Україні понад 70 млн доларів в 2011-2018 роках, а всі провідні німецькі партійні фонди мають в нашій країні свої представництва. Спеціалізація роботи цих структур різноманітна: наприклад, німецький Фонд Генріха Белля займається захистом прав людини та екології, Вестмінстерський фонд за демократію - розвитком парламентаризму, американський фонд Блумберга - боротьбою з тютюнопалінням.

Потужність інститутів громадянського суспільства в Україні неухильно зростає. Через певну недовіру українців до органів державної влади неурядові організації втілюють в життя серйозні проекти у всіх сферах суспільного життя, користуючись фінансовою підтримкою з-за кордону. Це вимагає від громадських активістів та НУО дотримання морально-етичних стандартів і відкритості, що мінімізує ризики використання громадянського суспільства для реалізації приватних інтересів і прикриття різного роду зловживань. У той же час рівень відкритості та прозорості діяльності цих структур недостатній, враховуючи їх впливовість в житті України. Крім моральних і етичних стандартів НУО повинні діяти в рамках національного законодавства.

Науковий редактор аналітичної доповіді, доктор економічних наук, професор Ігор Бураковський зазначив: «Ми не ставили перед собою завдання аналізувати ефективність роботи іноземних фондів: це тема для окремого дослідження. Але як вчений і громадянин я вважаю, що масштаби і особливості діяльності українських благодійних організацій вимагають окремого аналізу. Його результати дозволили б краще зрозуміти "інституційний" ландшафт діяльності громадського сектора в Україні і сприяли б відповідальній адвокації суспільно значущих змін».

Коментуючи актуальність теми дослідження, один з авторів доповіді, старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук зазначив: «В українському контексті діяльність благодійних фондів набуває особливого значення. Важко переоцінити роль громадських організацій в розвитку армії, розробці та реалізації політики реформ, боротьбі з корупцією. І суспільство їм довіряє - це підтверджують соцопитування. Тому своєчасне і регулярне оприлюднення інформації НУО про проекти та витрати їх коштів повинне увійти в їх системи публічної комунікації, особливо, якщо вони займаються виробленням і реалізацією реформ і законодавчих змін».

Посилання до дослідження: «Іноземні недержавні фонди в Україні: напрями і масштаби діяльності»

За більш детальною інформацією звертайтесь до прес-служби Інституту економічних і політичних консультацій: тел: +38044 278-63-42 або e-mail: [email protected]

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram