ГоловнаПолітика

Молодший брат російського кандидата на пост голови Інтерполу понад вісім років представляє Україну в ОБСЄ, - ЗМІ

Офіційні органи, причетні до призначення Прокопчука-молодшого до Відня, поки коментарів не дають.

Молодший брат російського кандидата на пост голови Інтерполу понад вісім років представляє Україну в ОБСЄ, - ЗМІ
Игорь Прокопчук
Фото: Сайт миссии ОБСЕ

Ігор Васильович Прокопчук, молодший рідний брат кандидата на посаду голови Інтерполу генерал-майора російської поліції Олександра Васильовича Прокопчука, вже 8,5 року очолює постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні.

Загалом він перебуває у відрядженні за кордоном 10,5 року, до свого призначення до Відня був послом України в Литві, повідомляє  ZN.UA з посиланням на джерела. Офіційні органи, причетні до призначення Прокопчука-молодшого до Відня, поки коментарів не дають.

Однак, за даними видання, інформацію про родинні зв'язки Ігоря Прокопчука та Олександра Прокопчука зараз перевіряють. Хоча викликає здивування, що таку перевірку не провели раніше, коли призначали дипломата на високий державний пост.

При цьому багато колег відзначають помітну зовнішню схожість Ігоря та Олександра Прокопчуків. Обидва Прокопчуки закінчили Київський державний університет ім.Т. Шевченка. У біографії Ігоря Прокопчука, опублікованій на сайті диппредставництва, зазначено, що народився він у Житомирській області. Вікіпедія батьківщиною Олександра Прокопчука називає Україну, а місцем початку кар'єри - Житомирський обком комсомолу.

Колеги характеризують Прокопчука-молодшого як висококласного професіонала, досвідченого і дисциплінованого, не схильного публічно обговорювати свої політичні переконання. При цьому колеги не помічали за ним проросійських поглядів і стверджують, що Ігоря Прокопчука цінують і поважають як в ОБСЄ (у Відні), так і в центральному апараті МЗС.

За свідченням українських дипломатів, він сумлінно відстоює інтереси України в ОБСЄ. Однак у його колег викликало здивування те, що його діти ще не так давно (вже в розпал російсько-української війни) відвідували школу при посольстві РФ.

З огляду на довгий термін перебування Ігоря Прокопчука в закордонному відрядженні, йому підшукували заміну, але за словами поінформованих співрозмовників, досі не знайшли прийнятного кандидата.

У той же час співрозмовники видання підкреслюють, що після всіх потрібних перевірок необхідно приймати зважені рішення. Історія Прокопчука показує, як тісно раніше були пов'язані Україна і Росія.

"Україна повинна бути пильна з призначеннями й обережна при прийнятті рішень про звільнення, щоб не втратити тямущих професіоналів і щирих патріотів, чиєю єдиною "темною плямою на біографії" можуть бути родичі за кордоном", - заявив виданню один зі співрозмовників.

ZN.UA намагалося додзвонитися до Ігоря Прокопчука до Відня, щоб взяти у нього коментар. Однак дипломат не відповідав на повідомлення і відхиляв дзвінки.

Колишній співробітник МВС РФ і чинний віце-президент міжнародної кримінальної поліції Олександр Прокопчук, підозрюваний у зв'язках з російською розвідкою, є одним з кандидатів на пост голови Інтерполу замість затриманого в Пекіні Мен Хунвея.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Україна може призупинити членство в Інтерполі, якщо її очолить росіянин.

Проти призначення президентом Інтерполу представника Москви виступила російська опозиція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram