ГоловнаСвіт

Головним претендентом на посаду глави Інтерполу є росіянин

56-річний Олександр Прокопчук - ветеран МВС Росії.

Головним претендентом на посаду глави Інтерполу є росіянин
Александр Прокопчук
Фото: day.org.ru

Генерал-майор російської поліції Олександр Прокопчук є фаворитом у боротьбі за посаду глави Інтерполу, незважаючи на те, що Москву критикують за зловживання ордерами цієї міжнародної поліцейської організації для переслідування політичних опонентів. Про це з посиланням на джерела повідомляє британська газета The Times у суботу, 17 листопада.

"Британські офіційні особи очікують, що 56-річний ветеран МВС Росії Прокопчук буде обраний президентом Інтерполу на виборах в Дубаї наступного тижня", - зазначає видання.

Вибори нового глави Міжнародної організації кримінальної поліції пройдуть після того, як в жовтні пропав глава цієї поліцейської організації Мен Хунвей, який згодом з'явився в Китаї, де щодо нього ведеться розслідування у справі про корупцію.

Як зазначає The Times, якщо Прокопчук буде обраний главою Інтерполу, це стане серйозною перемогою для Кремля, оскільки Росію критикують за зловживання системою "червоних циркулярів" Інтерполу - міжнародних ордерів на затримання осіб, підозрюваних у злочинах.

Росію вже неодноразово звинувачували у спробі роздобути "червоні циркуляри", щоб обмежити свободу пересування політичних супротивників або домогтися їх екстрадиції.

Вибори нового глави Інтерполу пройдуть 21 листопада.

Генерал Прокопчук з 2006 по 2011 рік був заступником начальника Національного центрального бюро Інтерполу МВС Росії, а потім очолив цю організацію. У 2016 році генерал-майор став віце-президентом Інтерполу.

Нагадаємо, про зникнення президента Інтерполу Мена Хунвея стало відомо наприкінці вересня. Спочатку його оголосили зниклим безвісти, потім з'явилася інформація про його затримання китайською владою. 64-річний чиновник перебуває під слідством, конкретні звинувачення проти нього не оприлюднені. Також невідоме місце утримання затриманого.

На початку жовтня Мен Хунвей подав у відставку з посади. Хунвей був призначений на посаду президента Інтерполу в 2016 році. До цього він обіймав посаду заступника міністра громадської безпеки КНР. Тимчасовим президентом Інтерполу став південнокореєць Кім Чон Ян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram