ГоловнаСвіт

​По всій Франції протестують проти підвищення цін на паливо, є загиблий (оновлено)

Число постраждалих серед демонстрантів зросло до 100.  

​По всій Франції протестують проти підвищення цін на паливо, є загиблий (оновлено)
Фото: EPA\UPG

По всій Франції у суботу, 17 листопада, проходять протести водіїв проти підвищення цін на паливо. Про це повідомляє BFMTV.

"Вранці по всій країні зафіксовано понад 1000 акцій, в яких беруть участь 50 тисяч осіб", - повідомив міністр внутрішніх справ Крістоф Кастанер.

Планується, що по всій країні пройде понад 1500 акцій. Обов'язковим атрибутом на них став яскраво жовтий жилет, що віддзеркалює світло.

З ранку протестувальники заблокували низку доріг, зокрема і кільцеву дорогу в районі Парижа. Через це низка перевізників ще напередодні скасували свої суботні рейси по країні.

У департаменті Ізер жінка везла доньку до лікаря, коли побачила натовп протестувальників, водій запанікувала і спрямувала автомобіль на людей. В результаті загинув 50-річний чоловік.

Крім того, за даними МВС Франції, незначні поранення отримали 16 людей, ще один протестувальник, якого збив автомобіль, отримав серйозні травми в Савойї. Також повідомляється про щонайменше одного травмованого правоохоронця.

"Ідея протесту - стояти на місці, щоб бути почутими. Поки не буде змін, ми не зрушимо з місця. Ми рішуче налаштовані стояти до вечора суботи, неділі, понеділка", - заявив один з організаторів протесту в департаменті Вар.

Деякі з організаторів протесту декларують готовність йти в Париж, щоб зустрітися з президентом Еммануелем Макроном.

Оновлення 17:15. У Франції під час протестів проти зростання цін на паливо постраждали 47 осіб. Про це повідомляє France Info з посиланням на МВС країни.

Поліція також повідомила про щонайменше 24 затриманих, 17 з яких правоохоронці взяли під варту. У Парижі правоохоронці застосували сльозогінний газ проти протестувальників на Єлисейських полях.

Всього в країні зараз проходить понад 2000 акцій різного масштабу, в яких беруть участь до 125 тисяч осіб.

Частина демонстрантів зібралася біля резиденції французького президента Еммануеля Макрона, вимагаючи його відставки. Протестувальники по всій країні загалом налаштовані рішуче і не збираються згортати протести, йдеться в повідомленні.

Оновлення 20:27. Число постраждалих серед демонстрантів зросло до 100, передає BFMTV.

Повідомляється, що ситуація в центрі столиці залишається напруженою. Майже 1,2 тис. демонстрантів, які перебувають на площі Згоди і в районі Єлисейського палацу, намагаються пройти через кордони поліції. Кілька разів протестувальники намагалися прорватися через поліцейський кордон, але правоохоронці зупиняли їх сльозогінним газом.

Зазначається, що ближче до 18:30 демонстранти почали сидячу акцію протесту під урядовими будівлями, вимагаючи відставки президента Еммануеля Макрона та звинувачуючи поліцію в тому, що вона застосовує силу проти них.

За даними Міністерства внутрішніх справ Франції, кількість протестувальників по всій країні досягла 244 тис. чоловік. Внаслідок різних інцидентів постраждали щонайменше 100 осіб, ще 58 осіб затримано.

Крім того, глава МВС Франції Крістоф Канастер попередив протестувальників, що поліція отримала наказ утрутитися в разі, якщо найближчим часом не будуть розблоковані основні автомагістралі.

Нагадаємо, в серпні рейтинг Макрона обвалився до 40%. За два місяці президент втратив більш ніж третину прихильників.

Восени минулого року у Франції пройшов загальнонаціональний протест проти трудової реформи Макрона.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram