ГоловнаСвіт

Глава міноборони Німеччини обґрунтувала необхідність створення загальноєвропейської армії

На її думку, єдина європейська армія не становитиме конкуренції силам НАТО.

Глава міноборони Німеччини обґрунтувала необхідність створення загальноєвропейської армії
Урсула фон дер Лайен
Фото: EPA/UPG

Єдина армія ЄС потрібна для того, щоб рішуче відстоювати європейські інтереси в разі виникнення криз і підвищити здатність Європи в тому, що стосується можливої участі її сил у військових операціях. Таку думку висловила міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляєн в опублікованому в неділю інтерв'ю медіагрупи Funke, повідомляє ТАСС.

"Армія європейців потребує не тільки  військовослужбовців, що спільно тренуються і добре оснащенні, а й в політичній волі до рішучого відстоювання європейських інтересів, якщо виникне будь-якої криза", - сказала глава міноборони.

"Ми, політики, повинні так організувати і модернізувати наші структури прийняття рішень, щоб Європа могла швидко діяти в питанні можливої участі у військових антикризових операціях", - зазначила вона.

Фон дер Ляєн не вважає, що єдина європейська армія може скласти конкуренцію силам НАТО.

"НАТО завжди буде залишатися для всіх європейців першим адресатом в питаннях оборони", - зазначила вона.

Міністр нагадала, що учасники Альянсу зараз "більше інвестують в збройні сили", а "бюджет Бундесверу до наступного року зросте на 12%".

Нагадаємо, ідею створення єдиних збройних сил Європи висловив президент Франції Емманюель Макрон. Він вважає, що Європейському Союзу необхідно захищатися від Китаю, Росії і США. Канцлер Німеччини Ангела Меркель висловилася на підтримку такої ініціативи. Трамп ідею Макрона розкритикував.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram