ГоловнаПолітика

Україна на Генасамблеї Інтерполу блокуватиме обрання росіянина головою організації

Головним претендентом вважають генерал-майора російської поліції Олександра Прокопчука.

Україна на Генасамблеї Інтерполу блокуватиме обрання росіянина головою організації

У Дубаї (Об'єднані Арабські Емірати) почалася 87-ма сесія Генеральної асамблеї Інтерполу, в роботі якої бере участь делегація з України на чолі з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим і головою Національної поліції Сергієм Князєвим. Про це йдеться на сайті Нацполіції України.

“Делегація України збирається зробити все, щоб запобігти обранню представника МВС Росії главою Інтерполу... Це одна з глобальних гібридних загроз сучасного світу!" – написав Аваков в Twitter.

"Не можу допустити думки, що Інтерпол повернеться до своєї трагічної історії 1938-1945 рр., коли Інтерполом керували Гейндріх і Кальтенбруннер, а штаб-квартиру після аншлюсу Австрії перенесли у Берлін!" - додав пізніше Аваков.

Необхідність в обранні нового глави Інтерполу виникла після того, як наприкінці вересня зник глава організації Мен Хунвей. Спочатку його оголосили зниклим безвісти, потім з'явилася інформація про його затримання китайською владою. 64-річний чиновник перебуває під слідством, конкретні звинувачення проти нього не оприлюднені. Також невідомо місце утримання затриманого.

Головним претендентом на главу Інтерполу вважають генерал-майора російської поліції Олександра Прокопчука, який з 2006 по 2011 рік був заступником начальника Національного центрального бюро Інтерполу МВС Росії, а потім очолив цю організацію. У 2016 році Прокопчук став віце-президентом Інтерполу.

ЗМІ висловлюють побоювання, якщо Прокопчука оберуть главою Інтерполу, це стане серйозною перемогою для Кремля, оскільки Росію критикують за зловживання системою "червоних циркулярів" Інтерполу - міжнародних ордерів на затримання осіб, підозрюваних у злочинах. Також РФ вже неодноразово звинувачували у спробі роздобути "червоні циркуляри", щоб обмежити свободу пересування політичних супротивників або домогтися їх екстрадиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram