ГоловнаПолітика

Зоря спростував інформацію про дату проведення об'єднавчого собору

"Тільки офіційне повідомлення про дату собору означатиме, що вона вже визначена".

Зоря спростував інформацію про дату проведення об'єднавчого собору
Фото: Макс Левин

Представник Української православної церкви Київського патріархату, архієпископ Євстратій Зоря заявляє, що поширювана інформація про призначення об'єднавчого собору 22 листопада не відповідає дійсності. Про це він написав у Facebook в зв'язку з появою у соцмережі "оголошень" про проведення 22 листопада об'єднавчого собору.

"Мене не дивує, що невідомі аноніми "оголошують" в Фейсбуці церковні собори. Мене дивує те, яка кількість освічених людей, священнослужителів сприймає таке "оголошення" за чисту монету і поширює його", - зазначив архієпископ.

Зоря підкреслив, що тільки офіційне повідомлення про дату собору означатиме, що вона вже визначена.

"Офіційно заявляю: розповсюджувана в оголошенні інформація не відповідає дійсності. Знову змушений повторити: тільки офіційне (!) повідомлення про дату собору означатиме, що вона вже визначена", - заявив речник УПЦ КП.

Раніше про те, що архієрейський собор, під час якого представники українських православних церков повинні прийняти рішення про об'єднання церкви і обрати її предстоятеля, пройде 22 листопада заявляв, зокрема, колишній прес-секретар предстоятеля УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета і УАПЦ Макарія, а також прийняв рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, яке в Росії вважають передачею канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП. Предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що дата об'єднавчого собору в Україні залежить від Вселенського патріарха. Тимчасом Філарет сподівається, що собор проведуть у листопаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram