ГоловнаПолітика

Об'єднавчий собор пройде 22 листопада, - ЗМІ

Дата Об'єднавчого собору в Україні залежить від Вселенського патріарха.

Об'єднавчий собор пройде 22 листопада, - ЗМІ
Фото: Макс Требухов

Архієрейський собор, під час якого представники українських православних церков повинні прийняти рішення про об'єднання церкви і обрати її предстоятеля, пройде 22 листопада.

Про це заявив колишній прес-секретар предстоятеля УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко, повідомляє Радіо Свобода.

"Ми в перехідному періоді. Московський патріархат визначився і в цілому, і в Україні. Потрібно почекати. Обіцяють 22 листопада Об'єднавчий собор. Згідно з церковними правилами і традиціями, будь-яке рішення священноначалія має бути рецепійовано, прийнято або не прийнято, зокрема, духовенством і віруючими", - зазначив Коваленко.

Нагадаємо, раніше в УПЦ МП заявили про існування вказівки Константинополя про те, що у виборах голови помісної церкви не повинні брати участь лідери УПЦ КП і УАПЦ - Філарет Денисенко і Макарій Малетич.

В УПЦ КП цю інформацію спростували, закликавши довіряти тільки офіційним заявам про процес.

3 листопада президент Петро Порошенко зустрівся із Вселенським патріархом у Стамбулі і підписав з ним угоду про створення незалежної української церкви.

11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета і УАПЦ Макарія, а також прийняв рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, яке в Росії вважають передачею канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання томосу про автокефалію після Об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП. Предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що дата Об'єднавчого собору в Україні залежить від Вселенського патріарха. Разом з тим Філарет сподівається, що Собор буде проведено в листопаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram