ГоловнаПолітика

Росія оскаржила рішення англійського суду щодо "кредиту Януковича"

Розгляд апеляції відбудеться у Верховному суді Великобританії не раніше червня 2019 року.

Росія оскаржила рішення англійського суду щодо "кредиту Януковича"
Фото: Depositphotos/JanPietruszka

Британська компанія за дорученням Міністерства фінансів Російської Федерації подала апеляцію до Верховного суду Великобританії на рішення Апеляційного суду Англії на користь України.

Про це повідомляє Интерфакс.

"The Law Debenture Trust, що представляє інтереси РФ як власника випуску євробондів України на 3 млрд дол. за дорученням Мінфіну Росії подала до Верховного суду Великобританії апеляцію на рішення Апеляційного суду Англії щодо доведення України про випуск єврооблігацій під тиском російської сторони", - йдеться у повідомленні прес-служби Мінфіну РФ.

Очікується, що розгляд апеляції відбудеться у Верховному суді Великобританії не раніше червня 2019 року.

У вересні Апеляційний суд Англії виніс рішення стосовно апеляції, поданої Україною, щодо рішення Високого суду Лондона, що зобов'язує Україну погасити заборгованість і виплатити відсотки за облігаційною позикою, придбаною Росією за рахунок коштів Фонду національного добробуту. Апеляційний суд підтвердив правомірність відмови Україні у розгляді трьох з чотирьох підстав, заявлених нею з метою уникнути виконання зобов'язань за цими єврооблігаціями.

Одночасно суд констатував, що четвертий аргумент про те, що випуск єврооблігацій був зроблений під тиском Росії, не може бути відхилений без проведення всеохопного судового процесу.

Нагадаємо, Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами на $3 млрд, викупленими Росією в грудні 2013 року. Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг повинен був бути погашений до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 року не здійснила платіж на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування належних Росії єврооблігацій.

17 лютого 2016 року Мінфін РФ подав до високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань за єврооблігаціями. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою за незвичайних умов.

Водночас у рішенні суду зазначалося, що деякі ухвали, що містяться в ньому, потребують уточнення, є багато важливих питань, з якими суд повинен розібратися.

Тому 26 травня 2017 року Високий суд Лондона задовольнив клопотання про зупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року до завершення розгляду апеляційної скарги України в Апеляційному суді (Court of Appeal).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram