ГоловнаПолітика

Лондонський суд не побачив політичного тиску в "кредиті Януковича"

Україна буде подавати апеляцію.

Лондонський суд не побачив політичного тиску в "кредиті Януковича"
Фото: Сергей Нужненко

Високий суд Лондона 29 березня прийняв рішення розглядати позов Росії до України у справі про євробонди на $3 млрд у прискореному режимі, як просила РФ.

Про це пишуть "Українські новини".

Українська сторона виступала за повномасштабний судовий процес, який включав би вивчення політичних аспектів цієї справи, але суддя Вільям Блер відкинув аргументи про те, що ці боргові папери були інструментом політичного тиску на Україну.

Фактично це означає, що Україна взяла гроші в Росії і повинна їх повернути.

Проте суд дозволив подати апеляцію на сьогоднішнє рішення. "Це перший етап. Україна отримала дозвіл судді на апеляцію", - сказав міністр фінансів України Олександр Данилюк журналістам.

Україна винна Росії $3 млрд за спірними облігаціями, які були випущені наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Минулого року Україна реструктуризувала 13 випусків євробондів на загальну суму $15 млрд, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор, і тому пропозиція України неприйнятна. Україна, своєю чергою, відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

1 січня 2016 року Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж загальною сумою 3,075 млрд дол. США, і таким чином увійшла в стан дефолту. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду. Крім того, за кожен день прострочення Україні нараховують штраф $683 тис. за день.

Міжнародний валютний фонд визнав кредит суверенним боргом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram