ГоловнаПолітика

Філарет: дата об'єднавчого Собору в Україні залежить від Вселенського патріарха

Філарет сподівається, що Собор буде проведено в листопаді.

Філарет: дата об'єднавчого Собору в Україні залежить від Вселенського патріарха
Фото: Макс Требухов

Дата проведення Собору, під час якого представники українських православних церков повинні прийняти рішення про об'єднання церкви і обрати її предстоятеля, залежить від Вселенського патріарха. Про це в ефірі "Радіо Свобода" заявив предстоятель УПЦ КП Філарет.

«Це залежить не від нас, а від Вселенського патріарха. Тому що він повинен призначити на цей собор свого представника. Собор проходитиме під керівництвом українських архієреїв, але буде на цьому соборі представник Вселенського патріарха як представник, а не як голова Архієрейського собору. Головою Архієрейського собору будуть українські архієреї», - сказав Філарет.

На питання, чи буде проведено собор у листопаді, Філарет відповів, що «сподівається» на це. За його словами, підготовка до собору вже почалася.

Також предстоятель УПЦ КП повідомив про можливе місце проведення такого собору.

«Оскільки це Архієрейський собор, то його буде скликано за рішенням Вселенського патріарха і прибуттям сюди його представника. І тоді кожна церква збирає своїх архієреїв на цей Архієрейський собор. Ми вважаємо, що Архієрейський собор проходитиме у Софійському соборі», - зазначив Філарет.

Нагадаємо, сьогодні Порошенко зустрівся з Вселенським патріархом у Стамбулі та підписав з ним угоду про створення незалежної української церкви.

11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета і УАПЦ Макарія, а також прийняв рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, яке в Росії вважають передачею канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП.

У зв'язку з цим 15 жовтня Синод РПЦ в Мінську заявив про повний розрив спілкування з Вселенським патріархатом. Це рішення означає, що священики РПЦ не зможуть здійснювати спільні богослужіння з представниками Вселенського патріархату, а миряни не зможуть причащатися в храмах Вселенського патріархату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram