ГоловнаПолітика

ОБСЄ нагадала Україні про необхідність продовжити закон про особливий порядок управління на Донбасі

Минулого року продовження далося Верховній Раді з великими труднощами.

ОБСЄ нагадала Україні про необхідність продовжити закон про особливий порядок управління на Донбасі
Мартин Сайдик
Фото: interfax.ru

Організація з безпеки і співробітництва в Європі попросила Верховну Раду знову продовжити термін дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей".

Про це повідомила перший віце-спікер парламенту України Ірина Геращенко, яка також бере участь у роботі Тристоронньої контактної групи (Україна, ОБСЄ, Росія) в Мінську.

"До керівництва ВР (спікера і заступників) звернувся спеціальний представник голови ОБСЄ, представник у ТКГ Мартін Сайдік. У своєму листі Мартін Сайдік звертає увагу на те, що дія закону України, який передбачає особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, пролонгованої на рік у жовтні 2017-го, закінчується восени", - написала вона в фейсбуці.

"У листі Мартін Сайдік також зазначає, що пролонгація закону могла б сприяти залученню сил ООН для вирішення конфлікту. І також це дало б потрібний сигнал міжнародній спільноті для подальшої підтримки цих зусиль", - додала вона.

Геращенко зазначила, що підтримують продовження закону не тільки в ОБСЄ, але і в країнах Євросоюзу і в США. Росія, з іншого боку, розраховує на те, що український парламент відмовиться це зробити.

"Який сценарій Кремля зараз? Перше: на окупованих територіях, за кремлівським планом, як у листопаді 2014-го, готуються до «виборів». Кремль очікує (небезпідставно), що ВР у запалі передвиборних баталій уже не зможе пролонгувати закон, тому саме Україну звинуватять у зриві політичного блоку, і друзі Кремля в ЄС, які мріють про скасування санкцій, отримають залізобетонний аргумент. А бойовики ще й проведуть «вибори», в яких Кремль також звинуватить Київ", - заявила вона.

Тому Геращенко має намір на початку вересня, на першій погоджувальній раді нового скликання, ініціювати дискусію з приводу продовження закону.

"Голосування буде непростим, цікавим і точно покаже, хто докладає зусиль для того, щоб ЄС продовжив санкції, а хто зацікавлений у знятті санкцій з РФ", - додала вона.

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року, які так і не дозволили йому почати діяти, - законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців. При цьому термін дії закону було обмежено трьома роками.

Цей термін закінчувався 18 жовтня 2017 рік, але його продовжили на рік.

Закон про особливий статус поки що не діє і не буде діяти, поки Росія не виведе війська з Донбасу.

У прийнятому законі окремо прописали, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей набуває чинності винятково після виконання всіх умов, викладених у статті 10 відповідного закону, "зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram