ГоловнаПолітика

ГПУ перевіряє законність надання громадянства України Новинському

В "Опоблоці" стверджують, що політик отримав громадянство від Януковича на прохання Порошенка.

ГПУ перевіряє законність надання громадянства України Новинському
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура перевіряє законність надання українського громадянства депутату Верховної Ради Вадиму Новинському ("Опозиційний блок").

Про це йдеться в рішенні Печерського районного суду Києва від 31 липня.

Зазначається, що в ГПУ виникли обґрунтовані сумніви вважати, що в матеріалах справи про прийняття Новинського до громадянства України бракує указу президента Віктора Януковича від 29 травня 2012 року, на якому немає оригіналу підпису Януковича.

"Крім того, у ході досудового розслідування необхідно досліджувати справжність підписів і написів від імені Новинського в документах, які стали підставою для надання йому громадянства України", - йдеться в рішенні суду.

Суд задовольнив клопотання прокурора та дозволив вилучити оригінал справи про прийняття до громадянства Новинського, який міститься в Головному управлінні Державної міграційної служби. Відповідне клопотання було подано в рамках розслідування незаконного позбавлення волі архієпископа Олександра (Драбинка) - особистого помічника, нині покійного Митрополита Київського і всієї України Володимира.  

У партії "Опозиційний блок" стверджують, що Новинський отримав громадянство законно.

"Історія з отриманням українського громадянства народним депутатом від "Опозиційного блоку" Вадимом Новинським має давнє коріння. Ще в грудні 2016 року опозиційний політик продемонстрував з трибуни Верховної Ради лист за підписом міністра економіки Петра Порошенка з проханням про надання йому громадянства за особливі заслуги перед Україною. Усі численні перевірки лише підтвердили законність отримання Вадимом Новинським українського громадянства", - йдеться в повідомленні прес-служби партії.

Нагадаємо, Новинський - один з найбагатших людей України, йому належить "Смарт-холдинг", який об'єднує цілу низку підприємств. Серед активів Новинського є велика частка в "Метінвесті" й агрохолдингу HarvEast, нафтогазова компанія Regal Petroleum, Херсонський суднобудівний завод, Чорноморський суднобудівний завод.

Екс-президент Янукович надав Вадиму Новинському громадянство України в травні 2012 року, напередодні дня народження російського бізнесмена. Указ був виданий із формулюванням "за видатні заслуги перед Україною".      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram