ГоловнаПолітика

Приналежність церков УППЦ громади визначатимуть добровільно, - радник Порошенка

Держава не допустить провокацій під час визначення права власності Києво-Печерської та Почаївської лавр.

Приналежність церков УППЦ громади визначатимуть добровільно, - радник Порошенка
Фото: facebook/Успенская Киево-Печерская Лавра Kiev-Pechersk Lavra

Приналежність Києво-Печерської лаври та інших об'єктів, які зараз перебувають у власності УПЦ МП, після отримання Томосу про автокефалію УППЦ буде визначатися громадами суто на добровільній основі. Про це в коментарі LB.ua повідомив радник Президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Ростислав Павленко.

"Держава забезпечить, щоб не було зіткнень, насильства і провокацій. Будь-які питання у сфері міжцерковних або державно-церковних взаємин будуть вирішуватися винятково за законом: на основі добровільності, діалогу та поваги до прав віруючих", - сказав Павленко.

Він пояснив, що українське законодавство передбачає, що громади визначатимуться самі. Для цього буде достатньо часу.

Павленко запевнив, що "провокації, з чийого боку вони б не виходили, будуть зупинятися". "У держави є достатньо знань, сил і засобів для цього", - наголосив радник президента.

Нагадаємо, Вселенський патріархат може розглянути "українське питання" у вересні під час зібрання всіх верховних архієреїв Константинопольської православної церкви. У разі надання українській православній церкві Томосу, у її власність можуть перейти Києво-Печерська і Почаївська лаври, оскільки вони є власністю держави, переданою в користування УПЦ МП. Парафіяльні церкви, створені за кошти вірян, також не є об'єктом власності Росії.

Президент Петро Порошенко у квітні цього року підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримано Верховною Радою.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко провів зустріч із делегацією Вселенського патріархату, під час якої йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він підтвердив намір дарувати автокефалію української церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram