ГоловнаПолітика

Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив намір дарувати українській церкві автокефалію

Президент України Петро Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату.

Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив намір дарувати українській церкві автокефалію
Фото: president.gov.ua

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Президент Петро Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського Патріархату, яка прибула в Україну для участі у святкових заходах з цієї нагоди. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Єпископ Едмонтський Української православної церкви в Канаді Іларіон зачитав послання Патріарха Варфоломія, який відзначив важливість хрещення Святого Володимира від Першопрестольної церкви Константинополя в метрополії Херсонеса і хрещення України-Русі. "Новохрещений народ увійшов під духовне керівництво, нестримну турботу і церковний покрив церкви Константинополя через створення митрополії Київської і всієї Русі, яка стала шістдесятою метрополією Вселенського Патріархату", - йдеться в посланні.

У посланні Вселенського Патріарха зазначено: "Визнаючи високу відповідальність першопрестольної Константинопольської Церкви, яка ніколи не переставала й не мирилася перед незаконними і неканонічними ситуаціями, що сколихнули природне функціонування православної церкви, і в ці відповідальні часи вона взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою метою дарувати українській церкві автокефалію".

Глава держави висловив подяку Його Святості Патріарху Варфоломію "за постійну турботу Матері-Церкви про віруючих українського народу, який переживає непрості часи агресії проти нашої держави з боку Російської Федерації, у зв'язку з незаконною анексією Криму".

Петро Порошенко також висловив подяку за позицію щодо Української Церкви. "Для більшості українців дуже важливі слова Його Святості про те, що Україна не є канонічною територією Російської православної церкви. Що передання в 17 столітті контролю Москві відбувалося у неканонічний спосіб. І так само, як і ми, Його Святість вважає нашою Матір'ю-Церквою саме Константинопольський Патріархат", - наголосив Президент.Нагадаємо, сьогодні в Києві пройшла хресна хода Української православної церкви Московського патріархату на честь 1030 річниці Хрещення Русі.

У квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ, 18 квітня відповідне звернення Президенту передали предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій, 19 квітня звернення було підтримано Верховною Радою, після чого було передано Варфоломію. Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет впевнений, що Томос української церкви буде наданий вже цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram