ГоловнаПолітика

Денісова написала Москальковій ще одного листа з пропозицією обміну полоненими

Росія зажадала викласти пропозицію письмово під час останнього засідання ТКГ.

Денісова написала Москальковій ще одного листа з пропозицією обміну полоненими
Фото: Макс Требухов

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова спрямувала російській колезі Тетяні Москальковій листа з пропозицією обміняти 36 росіян, що перебувають в Україні, на українських політв'язнів.

Лист опублікувала прес-служба омбудсмена.

Оскільки на останній зустрічі тристоронньої контактної групи в Мінську сторони не дійшли до консенсусу, Росія запропонувала викласти суть ініціативи обміну полоненими письмово.

Україна просить Росію розглядати цей лист як офіційний запит.

В рамках обміну політв'язнів Київ хоче, щоб Росія передала незаконно засуджених Олега Сенцова, Романа Сущенка, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба, Євгена Панова, Валентина Виговського, Володимира Балуха, Олексія Сизоновича, Олексія Бессарабова, Дмитра Штиблікова, Володимира Дудка, Олександра Шумкова, Миколу Семену та інших.

Нагадаємо, раніше перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко назвала 23 росіян, яких Україна готова обміняти на політв'язнів Кремля. Пізніше вона заявила, що Україна готова передати Росії ще 13 засуджених осіб з подвійним громадянством, крім 23 узгоджених раніше, для звільнення українських політв'язнів. Так Київ готовий віддати Росії 36 осіб в обмін на 23 українці.

Зазначимо, в Росії та анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, 27 з них перебувають на території Росії. 58 - затримані в Криму або за справами, пов'язаними з Кримом. Ці цифри не враховують ув'язнених, що утримуються на території, окупованій Росією на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram