ГоловнаПолітика

Екс-співробітниця "Чорноморнафтогазу" отримала умовний термін у справі "вишок Бойка"

Анастасія Цибульська пішла на угоду з прокурором.

Екс-співробітниця "Чорноморнафтогазу" отримала умовний термін у справі "вишок Бойка"
Фото: trud-ost.ru

Колишнього провідного інженера відділу закупівель товарів, робіт і послуг Департаменту комерції "Чорноморнафтогазу" Анастасію Цибульську засудили до п'яти років позбавлення волі умовно.

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на вирок Шевченківського суду від 22 червня.

Зазначають, що обвинувачена розкаялася у скоєному й активно сприяла встановленню обставин злочину, в тому числі щодо себе та інших осіб, а також частково добровільно відшкодувала збиток.

Сторони домовилися про покарання у вигляді п'яти років в'язниці умовно з випробувальним терміном один рік. Яку саме суму відшкодувала Цибульська, у вироку не вказується.

Цибульській інкримінували участь у злочинах злочинної організації (ч.1 ст.255 КК), умисне незаконне заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем (ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК), умисне складання і видачу посадовою особою свідомо неправдивих офіційних документів, а також внесення до офіційних документів свідомо неправдивих відомостей, вчинення підробки офіційних документів в складі злочинної організації (ч.4 ст.28, ч.1 ст.366 КК).

У цій справі також фігурує нардеп Євген Бакулін, який у 2010-2014 роках очолював НАК "Нафтогаз України". За версією слідства, Бакулін спільно з іншими учасниками злочинної організації спланував і організував закупівлю "вишок". У березні 2018 Верховна Рада дала згоду на притягнення нардепа до кримінальної відповідальності, затримання і арешт. У квітні Бакуліна оголосили в розшук.

Нагадаємо, у 2011 році держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи по 400 млн доларів кожну. Угоди були оформлені через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. У 2013 році норвезька фірма Ferncliff повідомила, що у 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як в "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн.

Юрій Бойко, який зараз очолює фракцію "Опозиційний блок" у Раді, займав посаду міністра енергетики у 2011 році, і за його прізвищем бурові платформи охрестили "вишками Бойка". Однак у травні 2017 року Генпрокуратура заявила, що слідство не встановило причетності Бойка до закупівлі плавучих бурових установок за завищеною ціною.

У 2014 році обидві вишки привласнила Росія, коли було анексовано Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram