ГоловнаПолітика

Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла декларацію з резолюцією про Крим

ОБСЄ закликає Росію звільнити українських політв'язнів і засуджує анексію півострова.

Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла декларацію з резолюцією про Крим
Сессия парламентской ассамблеи ОБСЕ
Фото: oscepa.org

Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла Берлінську декларацію, частиною якої стала українська резолюція про порушення прав людини в окупованому Росією Криму. Про це повідомив один з авторів резолюції, голова постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ Артур Герасимов.

Проект резолюції внесли члени української делегації, а також підписали представники парламентів Грузії, Литви, Латвії, Естонії Канади, США, Швеції, Іспанії, Португалії й інших країн.

Асамблея вимагає від Росії "негайно звільнити українських політв'язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олексія Чернія, Ремзі Маметова, Сейрана Селієва, Володимира Балуха, Олександра Костенка, Мусліма Алієва, Еміра Усейна Куку, Вадима Сірика, Арсена Джапарова, Рефата Алімова й інших українських громадян, незаконно затриманих і ув'язнених за сфабрикованими справами представниками окупаційної влади в Криму".

Резолюція підтверджує повагу до суверенітету і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, включаючи АР Крим і місто Севастополь, і засуджує:

  • незаконну окупацію Росією Криму та Севастополя;
  • зловживання і практику дискримінації щодо жителів окупованого Криму, в тому числі кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп, з боку російської окупаційної влади;
  • протиправне встановлення Росією в окупованому Криму законів, юрисдикції і адміністрації і вимагає, щоб РФ виконувала свої зобов'язання в галузі міжнародного права з виконання законів, які діяли в Криму до окупації.

Нагадаємо, 9 липня в Парламентській асамблеї ОБСЄ підтримали резолюцію про порушення прав людини в анексованому Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram