ГоловнаПолітика

Тимошенко пропонує включити Будапештський меморандум у переговори про Крим і Донбас

"Потрібно не дати світові розділити питання Криму та Донбасу".

Тимошенко пропонує включити Будапештський меморандум у переговори про Крим і Донбас
Фото: ba.org.ua

Війну на Донбасі потрібно зупиняти посиленням санкцій проти Кремля, створенням сучасної обороноздатної армії в Україні та відновленням переговорів на найвищому рівні в Будапештському форматі. Про це під час ефіру в програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV заявила Юлія Тимошенко.

«Кремль, Росія - це країна-агресор, яка почала війну проти України. Сьогодні окуповано Крим і Донбас. У нас є політичні і військові полонені. Ми, по суті, перебуваємо у стані війни, і ця агресія триває», - зазначила лідерка «Батьківщини».

Домовленості в Мінському і Нормандському форматах Юлія Тимошенко вважає нерезультативними, адже вони тривають чотири роки, а питання повернення миру в Україну не вирішено. У той самий час вона відзначила світові зусилля на шляху до повернення миру в Україну: «Переговори на дипломатичному рівні і впровадження санкцій, які застосовуються проти Росії як країни-агресора і проти тих людей у РФ, які почали цю агресію».

При цьому Юлія Тимошенко вважає, що слід «посилити санкції проти РФ усіма можливими засобами, адже тільки під тиском можна досягти певних домовленостей і позбутися агресора».

По-друге, треба посилювати українську армію.

«По-третє, нам потрібно не дати світові розділити питання Криму та Донбасу. Не можна навіть приблизно допустити таку тіньову легалізацію окупації Криму. Нам потрібно не розділяти ці питання, а ставити їх дуже чітко країнам-гарантам, які колись, коли позбавляли нашу країну ядерної зброї, давали нам письмові гарантії захисту України», - заявила лідерка «Батьківщини».

«Крим і Донбас - це наша територія, і ніхто не може з нами вести розмову про те, щоб віддати її частину. Ми не дозволимо це зробити», - зазначила Тимошенко.

Політик також розповіла, що під час своїх зустрічей з можновладними особами в США і Великобританії вона обов'язково запитує: «Чому з переговорного процесу виключено Будапештський меморандум, який передбачає гарантії недопущення вторгнення на територію України і військового перетину кордонів нашої країни».

«Почати новий переговорний процес на базі Будапештського меморандуму - це дуже важливий крок, і нам треба його обов'язково зробити. У той час, коли російський агресор веде проти нас війну, застосовує найважчі військові технології, не можна дозволяти вищому керівництву держави пристосовуватися до війни, заробляти на ній, використовувати її для прикриття своєї корупційної діяльності. Цього дозволити не можна», - підсумувала Юлія Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram