ГоловнаПолітика

Підозрювані у справі про "чорну бухгалтерію" ПР втекли

Братам Калюжним пред'явили підозру у вересні.

Підозрювані у справі про "чорну бухгалтерію" ПР втекли
Виталий Калюжный
Фото: http://www.qwas.ru

Генеральна прокуратура України призупинила досудове розслідування в кримінальному провадженні проти колишнього народного депутата Віталія Калюжного і його брата Євгена, підозрюваних у справі про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів.

Про це повідомляє "Радіо "Свобода" з посиланням на відповідь ГПУ на запит, отриманий 14 червня.

У Генпрокуратурі уточнили, що слідство зупинили в зв'язку з розшуком підозрюваних.

Калюжним оголосили про підозру у вересні 2017. Як повідомляли тоді в ГПУ, силовики зібрали достатньо доказів, які свідчать про причетність екс-депутата і помічника депутата з Партії регіонів до діяльності у складі "злочинної організації під керівництвом колишнього президента України Віктора Януковича, здійсненні ними функцій обліку і видачі готівки в іноземній валюті, власного незаконного збагачення, а також дачі хабарів високопоставленим чиновникам".

У відповіді на запит Генпрокуратура повідомляє, що обвинувальні акти у кримінальних провадженнях із так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів на судове засідання не направляли, рішень суду у справі немає.

Крім того, в Генпрокуратурі додали, що компетентні органи США з приводу зазначених проваджень до ГПУ не зверталися.

Нагадаємо, 28 травня 2016 року колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки низці колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників. За його словами, йдеться про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів із загальною сумою хабарів у розмірі близько $2 млрд.

Загалом до рук НАБУ потрапило понад 840 сторінок за період 2008-2012 років. Ці сторінки заповнені від руки. У них вказані дати, прізвища та ініціали, суми виданих коштів і короткий опис статті витрат. На кожному аркуші близько 30 записів. Усього, за попередніми підрахунками, в переданих матеріалах містяться близько 25 тисяч рядків.

У червні 2017 року справу про "чорну бухгалтерію" ПР було передано від НАБУ в Генпрокуратуру.

Крім братів Калюжних, підозрюваним у справі є голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський. Про інших підозрюваних слідство не повідомляло.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram