ГоловнаПолітика

Суд у Києві відновив розслідування стосовно Злочевського

Рішення САП про закриття справи про незаконну видачу дозволів на користування надрами у 2010-2012 скасовано.

Суд у Києві відновив розслідування стосовно Злочевського
Фото: Макс Левин

Солом'янський районний суд Києва відновив розслідування стосовно екс-глави Міністерства екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерела у правоохоронних органах.

Видання також опублікувало фотокопію судового рішення, винесеного слідчим суддею Дмитром Кратком у п'ятницю, 15 червня. У тексті рішення йдеться, що суддя вирішив обмежитися тільки його резолютивною частиною.

Суддя задовольнив скаргу члена парламентської фракції "Народного фронту" Тетяни Чорновол на рішення прокурора САП Івана Федоренка, який закрив кримінальну справу про незаконну видачу Міністерством екології на чолі зі Злочевським дозволів на користування надрами у 2010-2012 роках.

Злочевський виїхав з України у 2014 році після пред'явлення Генеральною прокуратурою підозри у незаконному збагаченні і був оголошений в розшук.

Восени минулого року Злочевського зняли з розшуку.

У січні Burisma заявила про завершення всіх процесуальних і судових справ в Україні проти Злочевського та операційних компаній, що входять до складу Burisma Group.

Щодо Burisma розслідувалася кримінальна справа за підозрою в ухилянні від сплати податків на 1 млрд гривень, але її закрили в січні 2017 року після того, як компанія заплатила податкові платежі у розмірі 180 млн грн. Наприкінці грудня 2016 року заступник голови фракції БПП у Верховній Раді і близький до Петра Порошенка депутат Ігор Кононенко зустрічався у Відні зі Злочевським. Фотографії із зустрічі потрапили у ЗМІ.

Ліцензії на більшість родовищ, якими зараз оперують компанії з Burisma Holdings, були видані за два періоди.

Перший припав на 2003-2004 роки, коли Злочевський очолював Державний комітет природних ресурсів, що мав на той час право розпоряджатися спеціальними дозволами (ліцензіями) на право користування надрами.

Другий - на 2010-2012 рр., коли Злочевський керував Міністерством охорони навколишнього природного середовища, якому підзвітна Державна служба геології і надр - єдиний на сьогодні в країні розпорядник спецдозволів на користування надрами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram