ГоловнаПолітика

Рада визначила низку пільг для постраждалих на Майдані

Закон підтримали 226 народних депутатів.

Рада визначила низку пільг для постраждалих на Майдані
Фото: volyanarodu.com.ua

Верховна Рада визначила низку пільг та соціальних гарантій для постраждалих учасників Революції гідності, а також замінила термін "Велика вітчизняна війна" на термін "Друга світова війна" у низці законів України.

Відповідний закон (№8201) про внесення змін у законодавчі акти України щодо соціального захисту постраждалих учасників Революції гідності та деяких інших осіб за основу та в цілому підтримали 226 народних депутатів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, у листопаді 2017 року Верховна Рада ухвалила закон щодо посилення соціального захисту учасників Антитерористичної операції, який набув чинності у лютому 2018 року. Постраждалим учасникам Революції гідності тоді надали право на пільги та інші соціальні гарантії, які передбачені для учасників бойових дій статтею 12 закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Водночас, пільги та інші соціальні гарантії передбачені для учасників бойових дій низкою інших законодавчих актів. У пояснювальній записці зазначається, що у зв'язку з цим виникла необхідність внести зміни.

Відповідно до ухваленого у вівторок закону, постраждалі учасники Революції гідності матимуть переважне право залишитися на роботі під час скорочення штату співробітників в організації, де вони працюють.

Крім того, вони отримали право на додаткову відпустку, а також занесені до переліку категорій осіб, яким першочергово надається житлове приміщення, якщо вони потребують поліпшення житлових умов.

Крім того, у низці законодавчих актів, зокрема в Житловому кодексі, законі про пенсійне забезпечення, законі про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей, про поховання та похоронну справу, в законі про судовий збір, законі про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, депутати замінили термін "Велика вітчизняна війна" терміном "Друга світова війна", а термін "інвалід" на "особа з інвалідністю".

Нагадаємо, Кабмін виділив 294 млн на виплати сім'ям загиблих і постраждалим на Майдані.

Фінансова підтримка сімей Героїв Небесної сотні, а також постраждалих під час Революції Гідності здійснюється з 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram