ГоловнаПолітика

У Кабміні назвали подання заявки на ПДЧ у НАТО середньостроковим завданням

"Це невдовзі після засідання комісії Україна-НАТО".

У Кабміні назвали подання заявки на ПДЧ у НАТО середньостроковим завданням
Фото: www.kmu.gov.ua

Після літнього саміту НАТО офіційний Київ порушуватиме питання про надання плану дій для членства в альянсі.

Про це в коментарі LB.ua заявила віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Ми будемо вести переговори з НАТО, щоб відчути настрої і зрозуміти: коли буде правильно подати знову заявку на ПДЧ у НАТО. У Бухаресті 2008 року було чітко заявлено, що члени альянсу бачать Україну членом НАТО. І наступний крок для членства в альянсі - це ПДЧ", - заявила вона.

Віце-прем'єр додала, що "історія, дії Януковича і компанії, коли був змінений наш курс, нівелювали всі наші попередні напрацювання, тому якийсь час для швидкого і одностайного задоволення нашої заявки було втрачено".

Климпуш-Цинцадзе нагадала, що президент надсилав лист на ім'я генсека НАТО, де означені короткострокові і довгострокові пріоритети співпраці з НАТО.

"Думаю, що подача заявки [на отримання ПДЧ] - це середньострокова перспектива і можливість для України. Цього року ми очікуємо засідання комісії Україна-НАТО на рівні голів держав і урядів влітку цього року. І це короткострокова наша перспектива. Тому середньострокова перспектива і подання заявки - це невдовзі після засідання цієї комісії. Реалістично, думаю, це середньострокова перспектива для нас", - сказала вона.

Також вона висловила надію, що цього року Україна отримає запрошення від альянсу приєднатися до Програми посилених можливостей.

"Ми розраховуємо, що Угорщина не блокуватиме нашу участь у засіданні комісії. Думаю, що вже до того часу ми узгодимо всі наші питання з Угорщиною. Проведемо засідання комісії. А потім уже будемо говорити про ПДЧ", - пообіцяла вона.

Нагадаємо, в НАТО є кілька програм партнерства, які передують повноцінному членству в організації: Партнерство заради миру, Індивідуальний партнерський план, Прискорений діалог, План дій щодо членства.

Україна хотіла отримати ПДЧ ще 2008 року на саміті НАТО в Бухаресті, але це рішення заблокували Німеччина і Франція. 2017 року Україна знову заговорила про отримання Плану дій щодо членства в НАТО, а навесні 2018 року Порошенко назвав цей план наступною ціллю країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram