ГоловнаПолітика

Працівники СБУ, користуючись дорогими автомобілями, повинні бути готові до критики з боку преси, - Верховний Суд

Ідеться про публікацію в соцмережі Дмитра Гнапа.

Працівники СБУ, користуючись дорогими автомобілями, повинні бути готові до критики з боку преси, - Верховний Суд
Фото: facebook/Верховний Суд України

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду роз'яснив, що співробітники СБУ, які користуються дорогими автомобілями, повинні бути готові до певної різкої критики з боку преси або пересічних громадян. Про це йдеться в рішенні від 4 квітня, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень.

Працівник СБУ вимагав, щоб суд захистив його честь, гідність і ділову репутацію і зобов'язав журналіста видалити зі сторінки в Fаcebook пост про нього, а також спростувати "недостовірну інформацію". Також він просив стягнути 47 тис. 720 грн моральної компенсації.

Суд першої інстанції зобов'язав журналіста розмістити в Fаcebook резолютивну частину рішення, що і було б достатньою сатисфакцією завданої моральної шкоди. Але Апеляційний суд скасував це рішення, мотивуючи тим, що частина інформації, яка поширена відповідачем на його персональній сторінці стосовно позивача не є ні недостовірною інформацією, ні оціночним судженням. Апеляційний суд також послався на те, що межі допустимої критики щодо публічної особи є значно ширшими, ніж стосовно пересічних громадян.

Верховний Суд зазначив: враховуючи, що позивач проходить службу в органах СБУ, інформація про його майновий стан, сумлінне виконання посадових обов'язків становить суспільний інтерес. Громадськість має право на отримання такої інформації.

"Використовуючи дорогий автомобіль, залишаючи або розміщуючи на видних місцях у салоні автомобіля особисті речі, позивач повинен бути готовий до певної різкої критики з боку преси або пересічних громадян. При цьому в тексті поширеного відповідачем повідомлення ОСОБУ_3 корупціонером прямо не названо, у зв'язку з чим доводи касаційної скарги в цій частині підлягають відхиленню", - йдеться в рішенні.

Суд також послався на рішення Європейського суду з прав людини у справі "Українська Прес-Група" проти України" від 29 березня 2005 року, в якому йдеться про те, що журналістська свобода передбачає використання висловлювань, певною мірою перебільшених або навіть провокаційних.

Як відомо, в жовтні 2015 року журналіст Дмитро Гнап написав пост у Facebook про співробітника СБУ Івана Пораду й опублікував фото його автомобіля і салону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram