ГоловнаПолітика

Пенсії військовим зберігаються під час служби за контрактом, - Верховний Суд

Суд розглянув позов військового пенсіонера.

Пенсії військовим зберігаються під час служби за контрактом, - Верховний Суд
Фото: пресс-служба президента

У разі призову пенсіонерів з числа військовослужбовців на службу з мобілізації або прийняття на службу за контрактом виплата пенсій не припиняється. Таке рішення прийняв Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 3 квітня.

Суд розглядав позов військового пенсіонера за вислугою років. У 2014-2016 роках позивач проходив військову службу з мобілізації у Збройних силах. Надалі позивач укладав контракти про проходження військової служби в Збройних силах.

Рішенням Головного управління Пенсійного фонду встановлено, що в позивача за період проходження військової служби за контрактом утворилася переплата пенсії в розмірі понад 19 тис. грн. Управління Пенсійного фонду вирішило здійснювати стягнення з пенсії позивача в розмірі 10% пенсії щомісяця до повного погашення переплати.

Верховний Суд сформував правову позицію, згідно з якою за громадянами України, які є військовими пенсіонерами і мають підписані контракти на проходження військової служби під час особливого періоду, зберігаються гарантії з виплати пенсій, передбачені положенням частини третьої статті 2 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Нагадаємо, на розгляді Верховного Суду перебуває майже 105 тис. справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram