ГоловнаПолітика

З'явився текст подання на Савченко

Депутату інкримінують шість злочинних епізодів.

З'явився текст подання на Савченко
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура вважає депутата Верховної Ради Надію Савченко і голову ГО "Офіцерський корпус" Володимира Рубана співучасниками в спробі повалення влади. Про це йдеться в поданні на зняття недоторканності з Савченко, текст якого оприлюднив нардеп Антон Геращенко.

У тексті документа стверджується, що Савченко в змові з Рубаном та ватажками терористичної організації "ДНР" Олександром Захарченком та Олександром Тимофєєвим спланувала здійснення в Україні низки терактів і замахів на представників влади з метою насильницького повалення конституційного ладу в Україні.

Савченко закидають змову з метою силового захоплення влади (ч.1 ст.109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ч.1. ст.109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну і інших політиків (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ст.112 КК), підготовку до теракту (ч.1 ст.14, ч .3 ст.258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст.258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч.1 ст.263 УК).

Геращенко додав, що не підтримуватиме затримання і арешт Савченко, тому що їй потрібен не СІЗО, а "примусове обстеження в психлікарні".

Нагадаємо, 14 березня 2018 року стало відомо, що Надія Савченко є фігурантом справи Володимира Рубана, затриманого під час перевезення зброї з ОРДО. За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі будуть обстріляні з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлові будинки. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв вбити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

За даними Генеральної прокуратури, Савченко брала безпосередню участь в підготовці терактів і планувала масові вбивства депутатів Верховної Ради.

20 березня 2018 року Савченко заявила, що планувала теракт жартома, щоб налякати владу. Вона назвала це "створенням сюрреалізму" і "політичною провокацією".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram