ГоловнаПолітика

Комітет Ради рекомендував ухвалити звернення про неприпустимість будівництва "Північного потоку-2"

Проект документа передали в Комітет з питань європейської інтеграції для доопрацювання.

Комітет Ради рекомендував ухвалити звернення про неприпустимість будівництва "Північного потоку-2"
Фото: vedomosti.ru

Комітет Верховної Ради з питань закордонних справ рекомендував парламенту прийняти звернення про неприпустимість будівництва газопроводу "Nord Stream-2".

За це рішення одностайно проголосували члени Комітету, передає кореспондент LB.ua.

"Ми рекомендуємо парламенту прийняти постанову про звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства про неприпустимість будівництва газопроводу «Nord Stream 2» і монополії Російської Федерації на газових ринках світу (реєст. №8111, н.д. Максим Бурбак). Передаємо проект на розгляд у комітет з питань європейської інтеграції для доопрацювання з урахуванням пропозицій МЗС України", - заявила голова Комітету Ганна Гопко.

На думку автора проекту постанови, реалізація проекту "Nord Stream 2" призведе до економічної та політичної дестабілізації всієї Європи. Адже ці проекти створять на газовому ринку Європи абсолютну монополію "Газпрому" - компанії, яку контролює уряд Російської Федерації.

"Необхідність прийняття проекту постанови зумовлена, перш за все, ситуацією на українському і європейському газових ринках, яка виникла 1 березня 2018 у результаті раптового рішення «Газпрому» не виконувати контракт на поставку газу в Україну. Крім того, загрозу монополізації слід розглядати в нерозривному зв'язку з озброєною агресією Росії проти України (яка, крім іншого, офіційно констатована Законом України «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях» (2268- VIII від 18.01.2018)). Тому виникла нагальна потреба нагадати громадськості про незмінну позицію Верховної Ради України з монополії Російської Федерації на газових ринках", - ідеться в пояснювальній записці до документа.

Нагадаємо, раніше 39 американських сенаторів звернулися в Мінфін і Держдеп із проханням заблокувати реалізацію трубопроводу "Північний потік-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram