ГоловнаПолітика

Антиукраїнські акції фінансувало оточення екс-глави МВС Захарченка, - СБУ

Координували підривну діяльність безпосередньо з адміністрації президента Росії.

Антиукраїнські акції фінансувало оточення екс-глави МВС Захарченка, - СБУ
Фото: Макс Левин

У Службі безпеки розповіли деталі блокування підривної діяльності проти України учасниками антиукраїнської мережі, причетними до організації провокаційних акцій на замовлення Росії.

Як повідомляє Громадське, правоохоронці встановили, що координація антиукраїнської мережі здійснювалася Артемом Бузилою, який направляв вказівки щодо проведення антиукраїнських заходів безпосередньо з адміністрації президента Росії.

"Фінансування здійснювалося оточенням колишнього міністра МВС України Захарченка. Правоохоронці в рамках відкритого кримінального провадження провели 28 санкціонованих обшуків у фігурантів справи в різних регіонах України. У них виявлено незаперечні докази причетності учасників мережі до скоєння протиправних дій в інтересах спецслужб РФ", - повідомили в СБУ.

За результатами слідчих дій у Києві, Дніпропетровській, Львівській, Закарпатській, Миколаївській та Одеській областях слідчі вилучили для проведення експертизи 46 магнітних носіїв інформації та 38 мобільних телефонів з важливими для слідства матеріалами.

За даними спецслужби, виявлено екстремістські друковані агітаційні матеріали, документи з грифом "Для службового користування", які могли бути використані спецслужбами РФ для організації диверсій на одному з режимних об'єктів Нацполіції. Вилучено матеріали з підготовки в одній з країн Європи фейкової міжнародної конференції з узгодженим текстом для спікера на підтримку окупації АР Крим і дискредитацією української влади і розцінки на підкуп депутатів місцевих рад щодо ухвалення необхідних російській стороні рішень і звернень до керівництва держави.

СБУ заявляє, що вдалося встановити учасників "бойової групи" антиукраїнської мережі. Під час обшуків за місцями їх проживання правоохоронці виявили карту однієї з областей України з позначками мостів та інших стратегічних об'єктів і літературу з військової топографії.

У зловмисників вилучено 700 грамів тротилу з п'ятьма електрозапалами, дві гранати Ф-1 та РГД-5, понад шістсот патронів різного калібру.

Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 111 і ч. 1 ст. 255 КК України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram