ГоловнаПолітика

Спікери парламентів України, Молдови, Польщі, Литви та Латвії заявили про небезпеку "Північного потоку-2"

Політики підписали лист із зверненням до європейських колег.

Спікери парламентів п'яти країн Європи, зокрема Україна, підписали лист про небезпеку проекту "Північний потік-2". Він призначений для голів парламентів інших європейських країн.

2 березня його підписали під час двосторонньої зустрічі в Кишиневі голова Верховної Ради України Андрій Парубій і спікер парламенту Республіка Молдова Андріан Канду.

Фото: rada.gov.ua

А 11 березня підписи під листом поставили також керівники парламентів Польщі, Литви та Латвії, які зустрілися у Вільнюсі.

"У цьому листі надано оцінку "Північного потоку-2" як чинника дестабілізації, підкреслено спроби вплинути з боку керівництва Російської Федерації на Європейські держави та послабити наші держави. Як я і говорив, 10-11 березня цей лист буде підписано також спікерами Литви і Польщі... Це власне той випадок, коли ми можемо говорити одним голосом", - говорив голова Верховної Ради Андрій Парубій під час візиту в Молдову.

"Хоча формально "Північний потік-2" подають як комерційний проект, фактично він є інструментом російської державної політики. "Північний потік-2" - це не диверсифікація джерел постачання газу, а поглиблення енергетичної залежності ЄС, особливо країн Центральної та Східної Європи, від Росії, а отже, збереження їх вразливості",- йдеться в листі, текст якого оприлюднений на сайті українського парламенту.

Газопровід "Північний потік 2" пройде по дну Балтійського моря, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Європі, його протяжність складе понад 1,2 тис. км. Передбачається, що пропускна спроможність газопроводу становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюють майже в 10 млрд євро. Партнери за проектом: "Газпром", Engie, OMV, Shell і дві німецькі компанії BASF та Uniper.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram