ГоловнаПолітика

Порошенко назвав наступною ціллю України план дій щодо членства в НАТО (оновлено)

Президент задоволений рішенням альянсу визнати прагнення Києва.

Порошенко назвав наступною ціллю України план дій щодо членства в НАТО (оновлено)
Петр Порошенко и генсек НАТО Йенс Столтенберг
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко привітав "довгоочікуване і логічне" рішення НАТО визнати прагнення України до набуття повноцінного членства в цій організації.

"Це стало визнанням реального стану наших відносин з НАТО. Саме про це йшлося під час моєї останньої зустрічі з Генеральним секретарем НАТО в Мюнхені, а також під час недавньої телефонної розмови з віце-президентом США. Вдячний за тверду позицію підтримки України, для якої одним з ключових пріоритетів національної безпеки є досягнення критеріїв членства в Альянсі", - написав він в фейсбуці.

"Наша наступна амбіція - План дій щодо членства (ПДЧ) для України. Саме цьому присвячений мій лист Єнсу Столтенбергу в лютому 2018 року, де з посиланням на статтю 10 Договору про заснування НАТО мною офіційно зафіксовано прагнення України стати членом Альянсу. Тиха дипломатія з просування наших принципових позицій, про що домовлено з нашими партнерами, дає свої вагомі результати. Впевнено рухаємося вперед!"- додав Порошенко.

Оновлення. Голова місії України при НАТО Вадим Пристайко в коментарі УНІАН уточнив, що в листі, який Порошенко відправив Столтенбергу, Україна просить надати їй ПДЧ, "якщо і коли союзники будуть готові до такого кроку".

"Також ми хочемо, щоб під час саміту НАТО в липні було проведено засідання Комісії Україна-НАТО на вищому рівні - президент розраховує на зустріч з колегами, щоб обговорити з ними критично важливі для держави питання, зокрема, проведення реформ з метою наближення до НАТО і ЄС, протистояння російській агресії - ми хотіли б побачити, що підтримка України не зменшується", - розповів Пристайко.

Крім того, за словами українського посла, в листі також запропоновано включити Україну до Програми розширеного партнерства.

"Це було б вигідно як для нас, так і для Альянсу: Україна стала б найближчим партнером, який тільки є у НАТО, що, в свою чергу, дасть нам можливість в більшому обсязі брати участь в операціях альянсу", - розповів він.

Нагадаємо, увечері в п'ятницю блок НАТО офіційно визнав прагнення України до набуття повноцінного членства в цій організації. Раніше альянс вважав, що Україна "не має формальних устремлінь до членства".

Україна хотіла отримати План дій щодо членства в НАТО ще в 2008 році на саміті альянсу в Бухаресті, але це рішення заблокували Німеччина і Франція.

У НАТО є кілька програм партнерства, які передують повноцінному членству в організації: Партнерство заради миру, Індивідуальний партнерський план, Прискорений діалог, План дій щодо членства.

Північноатлантичний договір передбачає необхідність згоди всіх членів НАТО на вступ до альянсу нової країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram