ГоловнаПолітика

У Єврокомісії назвали "роздутою" критику українського закону про освіту

"Думаю, це було одним з тих питань, які дещо непропорційно роздуті".

У Єврокомісії назвали "роздутою" критику українського закону про освіту
Фото: internat-mar.ucoz.ua

Український закон про освіту  був покликаний покінчити з "радянським" минулим української освітньої системи, але натрапив на дещо непропорційну реакцію. Таку заяву зробила Катарина Матернова, заступник генерального директора Єврокомісії з питань політики сусідства і перемовин щодо розширення, 10 березня на Брюссельському форумі в дискусії на тему "Відродження процесу євроатлантичної інтеграції".

"Проблема мовних меншин була тільки незначною часткою ширшої, основоположної реформи системи освіти українських дітей. Думаю, це було одним з тих питань, які дещо непропорційно роздуті, адже є рекомендація Венеційської комісії, де йдеться саме про захист мов меншин", - передає слова Матернової "Радіо Свобода".

Нагадаємо, 5 вересня 2017 року Верховна Рада 255 голосами ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. Перехідні положення цього закону передбачають, що "особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і які почали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують отримувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цього закону, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою".

Це призвело до дипломатичного конфлікту з Угорщиною, яка має значну діаспору в Закарпатській області.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram