ГоловнаПолітика

Могеріні закликала Україну активізувати зусилля у боротьбі з корупцією

"Деякі реформи не йдуть так швидко, як нам би хотілося".

Могеріні закликала Україну активізувати зусилля у боротьбі з корупцією
Фото: EPA/UPG

Високий представник Європейського Союзу Федеріка Могеріні, яка прилітає в Україну з візитом, закликала владу посилити боротьбу з корупцією.

"Досі ще необхідно ухвалити деякі важливі закони в рамках Угоди про асоціацію. Роботу необхідно подвоїти у найважливіших галузях", - сказала в інтерв'ю Могеріні агентству УНІАН.

"Боротьба з корупцією є однією з них, і тут ми очікуємо ухвалення законопроекту про створення незалежного та ефективного Вищого антикорупційного суду, в результаті чого він повністю відповідатиме рекомендаціям Венеціанської комісії. Ще один важливий крок - переконатися, що декларації активів високопоставлених офіційних осіб і громадських діячів дійсно аналізуються. Ми також очікуємо реформу системи електронних декларацій, щоб вона дозволила громадянському суспільству та громадським організаціям виконувати свою роботу", - сказала вона.

Могеріні категорично відкинула припущення про те, що в ЄС є втома від України.

"У жодному разі. Наша політична і дипломатична активність інтенсивніша, ніж коли-небудь... Є правдою те, що деякі реформи не йдуть так швидко, як нам би хотілося, але ми, як і раніше, як і завжди, орієнтовані на процес реформ, тому що це - наша відданість українському народу", - сказала дипломат.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко в інтерв'ю британському виданню Financial Times нещодавно заявив, що Україна провела стільки реформ за останні півроку, як жодна інша країна у світі.

Створення антикорупційного суду - критичне питання для співпраці міжнародних фінансових організацій з Україною. Водночас влада України тривалий час блокувала створення цієї інституції. У грудні 2017 року Верховна Рада отримала президентський законопроект про створення Антикорупційного суду, але він був розкритикований МФО.

Незважаючи на це, 1 березня законопроект було ухвалено у першому читанні в первісному вигляді. Українська влада обіцяла, що до другого читання законопроект буде виправлено відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram