ГоловнаПолітика

СБУ ідентифікувала майже 40 українців у складі ПВК Вагнера

Вихідці з України означені як група "Карпати".

СБУ ідентифікувала майже 40 українців у складі ПВК Вагнера
Фото: EPA/UPG

Служба безпеки України ідентифікувала майже 40 громадян України у складі ПВК Вагнера.

Про це йдеться в матеріалі видання "Донбас.Реалії".

"Служба безпеки України має інформацію, що під час формування контингенту так званої «ПВК Вагнера» для відправлення в Сирію окрему групу осіб становили саме вихідці з України, які умовно отримали позначення як група «Карпати», - розповів керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов.

"Це атакувальне ядро. Людей, які мають досвід бойових дій на Донбасі, посилають у саму «дупу». От вони йдуть першими - «Карпати - Весна». Я не знаю, чому, але їх завжди, як гарматне м'ясо, першими посилають", - розповідав раніше бойовик "ДНР" Михайло Полинков в інтерв'ю сепаратистським медіа.

Російська "Фонтанка" стверджує, що спочатку підрозділ "Карпати" створювали для диверсій у тилу української армії, але через слабку підготовку складу від цієї ідеї відмовилися, після чого українців відправили в Сирію.

2017 року групу розгорнули в підрозділі "Весна", чисельність якого склала до 100-150 осіб. Крім українців, у групу увійшли жителі "козачих" регіонів Росії і 15-20 уродженців Чечні.

Скільки українців загинуло в Сирії, точно невідомо. СБУ має дані про загибель трьох громадян України в березні-квітні 2016 року. Це Едуард Приходько з Горлівки, Олександр Конашенков з Новогродівки і Олександр Кияшко з Донецька.

Однак, швидше за все, ця кількість більша, причому серед загиблих - не тільки жителі Донбасу. "Зустрівшись із пацанами, які звільняли Пальміру, я почув таку подробицю, що під час звільнення Пальміри загинули 11 українців. Знову уточнювальне запитання: це громадяни України з території, контрольованої так званими «ЛНР» і «ДНР»? Ні, це з глибинної частини України. Люди, які мали в Україні якісь проблеми з законом, втекли в Росію і знайшли притулок у так званій «ПВК Вагнера»", - розповів журналіст "Новой газеты" Ірек Муртазін.

Нагадаємо, ПВК Вагнера була створена у 2014 році підполковником запасу Дмитром Уткіним. Спочатку найманці воювали на Донбасі на боці проросійських бойовиків, а потім вирушили в Сирію. Міноборони РФ не підтверджує, щоб бійці ПВК беруть участь в операції в Сирії. Групу пов'язують з російським бізнесменом Євгеном Пригожиним, також відомим як "кухар Путіна". Раніше повний тезка Уткіна був призначений гендиректором фірми "Конкорд менеджмент і консалтинг" - керуючої компанії ресторанного бізнесу Пригожина. Сам бізнесмен свій зв'язок з ПВК Вагнера відкидає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram