ГоловнаПолітика

Глава МЗС Польщі висловив надію на врегулювання історичної суперечки з Україною

Наступного тижня має відбутися зустріч віце-прем'єрів Польщі та України.

Глава МЗС Польщі висловив надію на врегулювання історичної суперечки з Україною
Фото: Rmf24

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч висловив надію на те, що історична суперечка з Україною буде врегульована. Про це Яцек Чапутовіч заявив невдовзі після зустрічі з главою дипломатії Естонії у Варшаві, передає Радіо Польща.

Йдеться, насамперед, про поправку до закону про Інститут національної пам'яті, яка спричинила критику як в Ізраїлі, так і в Україні, а також про заборону на ексгумацію, яку повинен був провести польський Інститут національної пам'яті. 

Яцек Чапутовіч зазначив, що Польща усвідомлює стурбованість української влади з приводу поправки до закону про Інститут національної пам'яті. Міністр закордонних справ сподівається, що суперечку вдасться залагодити на зустрічі віце-прем'єрів Польщі та України, яка має відбутися наступного тижня.

"Я сподіваюся, що ця зустріч відбудеться. Принаймні ми отримали підтвердження цього. Ми запланували дискусію про історичні відносинах між нашими країнами, ми також маємо намір домогтися дозволу з боку української влади на проведення ексгумаційних робіт", - сказав міністр.  

Минулого року Україна заборонила польському ІНП проведення ексгумації на своїй території. Міністерство закордонних справ Польщі, своєю чергою, заборонило в'їзд до Польщі для низки українських чиновників, що відповідають за історичну політику.

Нагадаємо, польський парламент вніс поправку до закону про Інститут нацпам'яті, на основі якої вводиться покарання за приписування польському народу злочинів, скоєних Третім Рейхом, та інших злочинів проти людяності, миру і військових злочинів, а також "за пропаганду бандеризму". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі строком до трьох років.

Президент України Петро Порошенко і Верховна Рада засудили цей документ. Український парламент вважає, що закон суперечить Декларації пам'яті та солідарності від 20 жовтня 2016 року, в якій Рада і Сейм відзначили боротьбу українських і польських національних сил антикомуністичного руху опору та погодилися з необхідністю активізації неупереджених історичних досліджень.

Ухвалення цього закону, крім України, розкритикували Ізраїль і США. Ізраїлю не сподобалося, що закон запроваджує покарання за поширення даних про участь польської нації в Голокості.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram