ГоловнаСвіт

Голова Інституту нацпам'яті Польщі назвав умови для відновлення співпраці з Україною

Актуальним залишається питання польсько-українського форуму істориків.

Голова Інституту нацпам'яті Польщі назвав умови для відновлення співпраці з Україною
Фото: EPA/UPG

Голова Інституту національної пам'яті Польщі Ярослав Шарек заявив, що відновлення співпраці з Українським інститутом національної пам'яті буде можливим після виконання кількох умов.

Про це повідомляє "Польське Радіо".

Напередодні віце-прем'єр Павло Розенко запропонував польській стороні відновити співпрацю інститутів національної пам'яті, міністерств культури і міжнародних комісій, які займаються історичними питаннями.

За словами Шарека, передусім поляки вимагають від України дозволу на проведення пошукових робіт, а також ексгумацію жертв і будівництво меморіалів в місцях загибелі поляків, зокрема польських солдатів, загиблих на території сучасної України в 1939 році, а також легіонерів, похованих у районі села Костюхнівка Волинської області.

Крім того, польська сторона наполягає на вирішенні питання про пошук, ексгумацію та будівництво меморіалів полякам, які загинули під час Другої світової війни.

Також актуальним залишається питання польсько-українського форуму істориків, робота якого на цей момент призупинена. Шарек зазначив, що Інститут готовий відновити діяльність форуму і проводити зустрічі з українськими вченими, але тільки після публікації наукових робіт, раніше презентованих у рамках форуму.

"Ми досі не отримали від української сторони текстів українських авторів, хоча ми можемо їх надрукувати", - сказав він.

Шарек також зазначив, що для його Інституту вивчення польсько-українських відносин завжди було дуже важливим. При цьому він нагадав, що в стосунках двох країн найбільш суперечливим залишається Волинська трагедія.

Нагадаємо, в лютому Український інститут національної пам'яті оголосив, що не братиме участі в роботі українсько-польського форуму істориків на території Польщі. Підставою для такого рішення стало прийняття польським парламентом закону про заборону "бандерівської ідеології".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram