ГоловнаСвіт

У Держдуму РФ внесли законопроект про контрсанкції

Депутати хочуть обмежити ввезення американських ліків, цигарок і алкоголю.

У Держдуму РФ внесли законопроект про контрсанкції
Фото: TVC.ru

У російську Держдуму внесено проект закону про відповідь на американські санкції проти кількох десятків бізнесменів, чиновників і держменеджерів.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Депутати хочуть обмежити ввезення американських ліків, цигарок і алкоголю і припинити постачання в США ракетних двигунів, вироблених на російських заводах.

Як заявив перший віце-спікер Держдуми Іван Мельников, у законопроекті запропоновано також зупинити міжнародне співробітництво в атомній галузі й авіабудуванні, при цьому йдеться не тільки про США, а й про "інші іноземні держави": як тих, хто підтримує санкції США проти російських "олігархів", так і тих, хто підтримує позицію Вашингтона щодо Сирії.

Також депутати хочуть обмежити право роботи громадян США на території РФ і заборонити іноземним компаніям брати участь у приватизації, обмежити їм право надання консалтингових, аудиторських і юридичних послуг.

Щодо імпорту, то під заборону або обмеження можуть потрапити закупівлі програмного забезпечення і IT-обладнання; ліки, крім тих, аналоги яких не виробляються в Росії; американські тютюнові вироби і алкоголь; сільськогосподарська продукція та продовольство; рідкоземельні метали, сировина.

Щодо експорту, заплановано припинити постачання в США: урану (і взагалі зупинити співпрацю в атомній галузі); ракетних двигунів, вироблених російськими компаніями; комплектуючих для авіалайнерів.

Законопроект внесений головою Думи і лідерами всіх фракцій. Раніше такі закони про економічні заходи парламенту пропонував уряд Росії. В антиамериканському законопроекті (як його назвали в Думі) уряду надається право додавати до списку санкцій будь-які товари, вироблені в США.

Нагадаємо, 6 квітня США ввели санкції проти росіян з так званого "кремлівського списку" - бізнесменів і чиновників, наближених до президента РФ Володимира Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram