ГоловнаСвіт

Президент Польщі оскаржив згадку про "українських націоналістів" у законі про інститут нацпам'яті

Подання Дуди стосується не якоїсь окремої частини закону, а в цілому його відповідності Конституції.

Президент Польщі оскаржив згадку про "українських націоналістів" у законі про інститут нацпам'яті
Анджей Дуда
Фото: podrobnosti.ua

Президент Польщі Анджей Дуда оскаржив у конституційному суді формулювання про "українських націоналістів" і "східну Малопольщу" в законі про інститут національної пам'яті.

Про це повідомили у Канцелярії польського президента, передає ZAXID.NET.

Як випливає з повідомлення прес-служби Конституційного трибуналу, подання Дуди стосується не якоїсь окремої частини закону, а в цілому його відповідності Конституції.

В оновленому законі йдеться про "дії, скоєні українськими націоналістами в 1925-1950 роках, які полягають у використанні насильства, терору та інших форм порушення прав людини щодо окремих осіб і груп людей".

У законі також зазначено, що такими злочинами була "участь українських націоналістів в знищенні євреїв і вчинені ними вбивства громадян ІІ РП на Волині і в Східній Малопольщі".

Раніше Дуда спрямував новий закон про інститут національної пам'яті на перевірку до Конституційного суду. Як повідомлялося, міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що Конституційний суд під час розгляду змін до закону про інститут нацпам'яті, може врахувати позицію української сторони.

Нагадаємо, польський парламент вніс поправку в закон про інститут нацпам'яті, на основі якої вводиться покарання за приписування польському народу злочинів, скоєних Третім Рейхом, та інших злочинів проти людяності, миру і військових злочинів, а також "за пропаганду бандеризму". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі строком до трьох років.

Президент України Петро Порошенко і Верховна Рада засудили цей документ. Український парламент вважає, що закон суперечить Декларації пам'яті та солідарності від 20 жовтня 2016 року, в якій Рада і Сейм відзначили боротьбу українських і польських національних сил антикомуністичного руху опору та погодилися з необхідністю активізації неупереджених історичних досліджень.

Ухвалення цього закону, крім України, розкритикували Ізраїль і США. Ізраїлю не сподобалося, що закон вводить покарання за розповсюдження даних про участь польської нації в Голокості.

У п'ятницю, 16 лютого, відбудеться засідання українсько-польської історичної комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram