ГоловнаПолітика

Сейм Польщі проголосував за заборону "пропаганди бандеризму"

Законопроект підтримали 279 депутатів з 414, у тому числі владна PiS.

Сейм Польщі проголосував за заборону "пропаганди бандеризму"
Фото: dragonclaw-co.tk

Польський Сейм у п'ятницю вніс зміни в закон про Інститут національної пам'яті, що передбачають відповідальність за "пропаганду бандеризму". Вони передбачають штраф чи позбавлення волі на термін до 3 років за заперечення злочинів українських націоналістів, пише Onet.pl.

Йдеться про період 1925-1950 років і дії, пов'язані із застосуванням "насильства, терору чи інших форм порушення прав людини проти окремих осіб або груп людей". Конкретніше - про участь українських націоналістів у знищенні євреїв і вбивствах поляків на Волині та сусідніх регіонах.

Законопроект підтримали 279 депутатів з 414, у тому числі владна "Право і справедливість" (PiS), "Кукіз'15" і Польська селянська партія (PSL). Проти проголосували п'ять осіб. Майже вся фракція "Громадянської платформи" (PO) утрималася

.

Фото: facebook.com/SzramkaPawel

Закон поширюється не тільки на поляків, а й на громадян інших держав, незалежно від законів, що діють на території, де відбудеться акт "пропаганди бандеризму".

Його ще має затвердити Сенат Польщі.

Нагадаємо, що в грудні 2017 року президенти Польщі та України зустрічалися в Харкові з метою знизити напруження, що виникло останніми місяцями на тлі розбіжностей у трактуванні історичних подій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram