ГоловнаПолітика

Рада засудила польський закон про заборону "бандерівської ідеології"

Рада засудила польський закон про заборону "бандерівської ідеології"
Фото: belvpo.com

Верховна Рада у вівторок прийняла постанову, в якій засуджує польський закон про заборону "бандерівської ідеології".

За нього проголосували 242 народних депутати.

У заяві парламенту йдеться, що він з "розчаруванням і глибоким занепокоєнням" сприйняв рішення Сейму і Сенату Польщі про внесення змін до закону про Інститут національної пам'яті.

"Верховна Рада України категорично не сприймає і відкидає політику подвійних стандартів і нав'язування ідей колективної відповідальності українського народу, а також спроби польської сторони прирівняти дії всіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття - нацистського і комуністичного", - йдеться в документі.

Український парламент вважає, що польський закон суперечить Декларації пам'яті і солідарності від 20 жовтня 2016 року, в якій Рада і Сейм відзначили боротьбу українських і польських національних сил антикомуністичного руху опору і погодилися з необхідністю активізувати неупереджені історичні дослідження.

Рада побоюється, що новий польський закон поставить під загрозу численних трудових мігрантів з України, який працюють у Польщі, і закликає президента Польщі Анджея Дуду скористатися своїми повноваженнями і "повернути в українсько-польські відносини виваженість, раціональність і доброзичливість".

"Тільки об'єктивна, зважена й об'єктивна оцінка всіх історичних обставин, спільне вивчення фактів історії, застосування персональної, а не колективної відповідальності за злочини проти людяності і військові злочини, які мали місце протягом першої половини ХХ століття, належна повага і рівна турбота для вшанування пам'яті всіх жертв на території обох наших держав і щире християнське прощення, до якого закликав Святий Іван Павло II, дозволять нам уникнути взаємних помилок минулого і будувати міцне і надійне стратегічне партнерство між Україною і Польщею", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що 26 січня польський Сейм вніс поправку в закон про Інститут національної пам'яті, на основі якої вводиться покарання за приписування польському народу злочинів, скоєних Третім Рейхом, та інших злочинів проти людства і військових злочинів, а також "за пропаганду бандеризму". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі строком до трьох років.

У ніч на 1 лютого закон був підтриманий Сенатом Польщі.

Закон був негативно сприйнятий також Ізраїлем, США і низкою інших держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram