ГоловнаПолітика

Термін домашнього арешту Саакашвілі минув

Захист політика допускає, що ГПУ свідомо не клопотала про продовження запобіжного заходу.

Термін домашнього арешту Саакашвілі минув
Фото: Сергей Нужненко

У ніч з 5 на 6 лютого минув термін дії запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту і обмеження на виїзд з Києва, обраного екс-президенту Грузії і лідеру "Руху нових сил" Михайлу Саакашвілі.

26 січня Апеляційний суд Києва скасував рішення Печерського районного суду Києва від 11 грудня і частково задовольнив клопотання прокуратури про обрання Саакашвілі запобіжного заходу в рамках інкримінованої кримінальної справи.

"Спроба вручити і оголосити підозру Михайлу Саакашвілі датується і розраховується прокуратурою з 5 грудня. У такому разі рішення про запобіжний захід має розраховуватися з 5 грудня, з моменту висунення й оголошення підозри. Хоча якщо точніше, йому про підозру оголосили і відправили поштою документ 6 грудня . Термін закінчення запобіжного заходу, згідно з рішенням Апеляційного суду Києва, закінчується опівночі з 5 на 6 лютого, і запобіжний захід автоматично анулюється", - заявив агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький.

Після закінчення зазначеного в рішенні терміну дії запобіжного заходу Саакашвілі більше не обмежений нічим, крім зобов'язання як підозрюваний отримувати повістки і з'являтися за викликом на слідчі дії.

"Щоб продовжити терміни дії запобіжного заходу Саакашвілі, Генпрокуратура повинна звернутися в суд і аргументовано вказати причини, чому вони пропустили строки подачі клопотання про продовження термінів. Ми вважаємо, що пропуск строку подачі цього клопотання - це грубе порушення з боку прокуратури і підстава для суду відмовити у прийнятті до провадження клопотання про продовження запобіжного заходу", - зазначив адвокат.

Термін досудового розслідування так званої справи "Курченка-Дангадзе" 19 січня 2018 року було продовжено постановою заступника генерального прокурора Євгена Єніна до травня 2018 року. При цьому в таких випадках при продовженні термінів досудового розслідування продовжується і запобіжний захід, застосований до підозрюваного.

Адвокат припускає, що рішення не продовжувати запобіжний захід Саакашвілі може бути пов'язане з наміром влади "очистити" статус політика для підготовчих дій, пов'язаних з примусовим видворенням його з України, або з "підготовкою ґрунту" для екстрадиції Саакашвілі в Грузію.

За словами Чорнолуцького, у відповідь на його запит від 15 січня Міністерство юстиції повідомило про продовження терміну екстрадиційної перевірки обставин, які можуть перешкоджати видачі (екстрадиції) Саакашвілі, до завершення розгляду в судах справ про позбавлення його громадянства України і відмови в оформленні документів для вирішення питання про визнання його біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

5 лютого Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення Окружного адміністративного суду Києва, який відмовився визнавати незаконним рішення Управління Державної міграційної служби України в Київській області про відмову в наданні Саакашвілі статусу особи, яка потребує додаткового захисту.

16 лютого Верховний Суд України продовжить розглядати позов Саакашвілі до президента Петра Порошенка про незаконність позбавлення екс-президента Грузії громадянства України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram