ГоловнаПолітика

Суд Миколаєва відпустив під домашній арешт суддю Бурана, який відстрілювався під час затримання

Суд Миколаєва відпустив під домашній арешт суддю Бурана, який відстрілювався під час затримання
Судья Алексей Буран
Фото: Антон Геращенко / Facebook

У вівторок, 6 лютого, Заводський районний суд Миколаєва відпустив під цілодобовий домашній арешт суддю Малиновського суду Одеси Олексія Бурана, який відомий тим, що відстрілювався від детективів Національного антикорупційного бюро під час затримання.

Про це повідомляють на сайті Центру протидії корупції.

"Суд врахував тільки аргументи захисту обвинуваченого, який наполягав, що Буран сприйняв детективів НАБУ за грабіжників, тому стріляв у них на ураження. Це маніпуляція, оскільки на відеозаписі обшуків видно, що детективи НАБУ чітко назвалися", - повідомив юрист ЦПК Віталій Цокур, який був на суді.

"Звільнення Бурана з-під варти дає йому моральну перевагу і можливості впливати на перебіг розгляду справи і свідків, яких повинні допитати. Крім того, він зможе нескінченно затягувати розгляд справи, фактично "висуваючи свої вимоги" до звинувачення, що ми зараз часто спостерігаємо в судах", - додав він.

У ЦПК зазначили, що Буран - останній фігурант кримінальної справи НАБУ, який до сьогодні був під вартою. Усі решта були попередньо звільнені під заставу, домашній арешт або взяті на поруки.

Нагадаємо, в березні 2016 року в Одесі детективи НАБУ задокументували факт отримання суддею Бураном 500 тис. гривень хабара за винесення рішення у справі про стягнення боргу. Коли детективи прибули до Бурана з обшуком, він намагався відстрілюватися з травматичної зброї.

31 березня Верховна Рада дала згоду на затримання і арешт Бурана. У разі визнання судді винним йому загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Справу Бурана було направлено до суду ще 18 місяців тому. За цей час підготовче засідання відбулося тільки через два місяці після передачі справи в суд, а майже після року судових засідань суд ухвалив почати розгляд заново. Буран перебував у СІЗО протягом 22 місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram