ГоловнаПолітика

Українсько-польська історична комісія проведе засідання цього тижня

Віце-прем'єри двох країн проведуть переговори.

Українсько-польська історична комісія проведе засідання цього тижня

У п'ятницю, 16 лютого, відбудеться зустріч віце-прем'єр-міністрів України і Польщі Павла Розенка і Петра Глинського.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Відповідаючи на питання про те, чи актуальні переговори України і Польщі в контексті прийняття змін до закону про Інститут нацпам'яті, згідно з якими вводиться кримінальна відповідальність за "заперечення злочинів українських націоналістів у 1925-1950 роках", він відповів: "Так, зустріч актуальна".

"16 лютого я маю намір зустрітися з віце-прем'єром України Павлом Розенком. Напевно, це будуть переговори, які можуть бути тяжчими у зв'язку з прийнятими змінами до закону (про Інститут нацпам'яті, - ред.). Хочу чітко сказати: історична правда - це те, від чого ми не втечемо", - заявив Глинський.

Він також додав, що оптимістично налаштований стосовно цього питання.

"Відомо, хто намагається нас розділити і кому важливо, щоб ми не могли домовитися, - нехай не сподіваються на це. Ми маємо з Україною спільні інтереси і цінності, про що говорили в грудні наші президенти Петро Порошенко і Анджей Дуда. Ми підтримує європейські прагнення України і підтримуємо її в конфлікті з Росією. Вірю, що ми зможемо для нашого спільного блага вирішити проблеми і розвивати наші взаємини", - зазначив віце-прем'єр Польщі.

Нагадаємо, конфлікт між Варшавою і Києвом загострився навесні 2017 року, коли Український інститут національної пам'яті заборонив пошуки й ексгумацію останків польських жертв воєн і конфліктів на території України. Заборона з'явилася після демонтажу пам'ятника УПА в Грушовичах й інших випадків осквернення й руйнування українських місць пам'яті на території Польщі.

Під час грудневого візиту Анджея Дуди до Харкова і його переговорів з президентом Порошенком було домовлено, що врегулюванням ситуації займеться польсько-українська комісія з історичних питань. Очолити її повинні віце-прем'єри Розенко і Глинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram