ГоловнаСвіт

Українсько-Польський форум партнерства закликав Дуду зупинити суперечливий закон про інститут національної пам'яті

"Щоб він не виявився символом нашої спільної історичної поразки".

Українсько-Польський форум партнерства закликав Дуду зупинити суперечливий закон про інститут національної пам'яті
Фото: пресс-служба президента

Українська частина «Українсько-польського форуму партнерства» звернулася до президента Польщі із закликом зупинити суперечливий закон про інститут національної пам'яті, який спричинив конфлікт з Україною та Ізраїлем.

Про це йдеться у відкритому зверненні Форуму, яке передане LB.ua.

«Українська частина «Українсько-Польського Форуму Партнерства» з великим розчаруванням і тривогою сприйняла схвалення обома частинами польського парламенту законодавчих рішень, які передбачають політичне з'ясування історичних взаємин між нашими народами.

Такі рішення не пропонують і не відкривають діалогу правди. Вони свідомо використовують взаємні образи нашого минулого, щоб спровокувати нові біди в майбутньому», - йдеться в документі.

Автори висловлюють жаль, що такий підхід стосується не тільки української історії, а й катастрофи Голокосту. «Ми засуджуємо такий підхід. Закликаємо відмежуватися від нього наших добрих польських друзів і колег, які представляють польську частину форуму», - йдеться у зверненні.

Зазначається, що прийнятий польськими депутатами акт розцінюється в Україні як спроба створити атмосферу тиску й залякування українців, які проживають у Польщі. «Такий крок є зловісним, оскільки повторює трагічні помилки, які не раз призводили до втрати державності обох наших народів», - говориться в тексті.

Експерти наголосили, що вони ось уже понад рік переконалися в тому, що мовчазне спостерігання за цілком очевидними агресивними діями, заснованими на політичному егоїзмі, не вирішує, а посилює двосторонні проблеми.

«Просимо наших колег застосувати свій авторитет, щоб зупинити остаточне схвалення законодавства, яке здатне істотно підірвати партнерство і довіру між нашими народами. Закликаємо Президента Республіки Польща, пана Анджея Дуду зупинити схвалений акт, щоб він не виявився символом нашої спільної історичної поразки», - йдеться в заяві «Україно-Польського форуму партнерства».  

Як відомо, польский Сейм у п'ятницю вніс зміни в закон про інститут національної пам'яті, які вводять відповідальність за "пропаганду бандеріизму". Вони передбачають штраф або позбавлення волі на строк до 3 років за заперечення злочинів українських націоналістів.   

МЗС України висловлює жаль, що українська тематика вкотре використовується у внутрішній політиці в Польщі, а трагічні сторінки спільного історичного минулого продовжують політизуватися.

Держдепартамент США та ОБСЄ закликали президента Польщі ветувати закон про заборону "бандерівської ідеології".

Також посол Ізраїлю в Польщі розкритикувала документ, зокрема, положення про Голокост, зазначивши, що країна сприйняла його як можливість покарання тих, хто вижив під час Голокосту, за їхні свідчення. У зв'язку з цим, у парламенті Ізраїлю запропонували законопроект, згідно з яким польський закон про Інститут національної пам'яті, що забороняє говорити про причетність поляків до злочинів Третього рейху, прирівнюється до заперечення Голокосту. Крім того, прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньяху заявив про намір Ізраїлю відкликати свого посла з Польщі, знизивши ранг дипломатичних відносин між двома країнами.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram